Nieuws/Financieel
452010
Financieel

Uitblinker Aegon houdt AEX in zadel

AMSTERDAM - Gesteund door de koersvleugels bij Aegon wist de Amsterdamse beurs bij het slot een kleine winst over de streep te trekken. Een neerwaartse omslag bij de olieprijzen verstoorde in de late middaghandel de vrolijke stemming op het Damrak.  Op de lokale markt zorgde SnowWorld voor sneeuwpret.

De AEX zag de riante winst grotendeels verdampen en eindigde 0,4% hoger op 418,05 na een tussentijds hoogtepunt dicht tegen de 226 punten. De Midkap hield ook de voeten droog en ging 0,5% vooruit naar 661,17 punten.

Elders in Europa was het beeld verdeeld. Parijs klom 0,2%, terwijl Frankfurt 0,2% lager koerste.

Het opgewekte sentiment werd onderbroken na een ommezwaai bij de olieprijzen in reactie op de bekendmaking van hogere Amerikaanse olievoorraden. Eerder op de dag liet de prijs van het zwarte goud nog een duidelijk herstel zien. "Naar verwachting kan alleen de OPEC de neergang structureel een halt toeroepen door de oliekraan wat dichter te gaan draaien," stelt Hans de Jonge, sales trader bij Petercam.

De meevallende gang van zaken bij de Chinese export in december vorig jaar bood nauwelijks steun. De Jonge: "China blijft een moeilijk verhaal, waarbij een harde landing niet valt uit te sluiten. De eerder aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid in Peking geven aan de andere kant nog vertrouwen in een zachte landing."

De Jonge meent dat een verder herstel van de koersen zal afhangen van factoren die steeds meer van buitenaf komen. "Door de lage rente lijken aandelenmarkten een aantrekkelijk alternatief, maar de risico's zijn nog steeds groot met onder meer de onzekerheid over de vluchtelingenproblematiek in Europa en de vrees voor nieuwe terreuraanslagen. Wel zijn er aantal sectoren die flink profiteren van de lage olieprijzen en het gegeven dat consumenten meer te besteden hebben." 

Wall Street belandde na een hogere opening licht in het rood. Rond acht uur vanavond komt het 'Beige Book' van de Amerikaanse Federal Reserve naar buiten, een verzameling economische indicatoren uit de VS. De Jonge houdt er rekening mee dat het Beige Book iets meer duidelijkheid zou kunnen geven over het tempo waarmee de Fed dit jaar nieuwe renteverhogingen gaat doorvoeren. "De consensus voorziet vooralsnog twee of drie rentestappen in 2016."

Beleggers lieten een tegenvallend cijfer over de industriële productie in de eurozone links liggen. De industrie produceerde in november 0,7% minder dan de voorgaande maand, terwijl economen hadden gerekend op een krimp van 0,3%.

Aegon uitblinker

In Amsterdam was Aegon de hoogvlieger met een koersexplosie van bijna 10%. De verzekeraar presenteerde dan ook voorbeurs een 'pretpakket' voor beleggers. Zo gaat het bedrijf voor in totaal €400 miljoen aan eigen aandelen inkopen en is het de bedoeling om in de toekomst de helft van de winst te gaan uitkeren als dividend. Analisten toonden zich enthousiast, ook over de solvabiliteitsratio van 160% die Aegon rapporteerde. Westerterp benadrukt dat Aegon de vraagtekens die bestonden over de gang van zaken bij de verzekeraar heeft weggenomen.

Delta Lloyd ging mee in het enthousiaste sentiment rond Aegon en klom 4,4%. Voor branchegenoot NN Group hadden beleggers 1,2% meer over. ING kon 0,2% bijschrijven. 

Unilever werd 0,8% meer waard op €38,30 geholpen door een gunstig analistenrapport van JPMorgan die het koersdoel van het levensmiddelenconcdern verhoogden van €37 naar €43.

Staalreus ArcelorMittal ging snel achteruit na een voortvarende start en belandde onderaan met een verlies van 3,1% naar €3,11 Jefferies zijn heeft het advies verlaagd van 'houden' naar 'underperform'. Het koersdoel ging omlaag van €5,50 naar €3.

Altice stond zonder duidelijke oorzaak ook onder druk. Het volatiele aandeel verloor 2,9%. KPN gleed 1,5% onder het vorige slot.  ASML moest 0,8% afstaan.

TenCate geliefd

In de Midkap blonk vezelproducent TenCate uit met een sprong vooruit van 6,3% naar €25,19.  Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat Gilde gisteravond zijn bod op het bedrijf heeft verhoogd van €24,60 naar €26 per aandeel. Het vorige bod oogste veel kritiek, al voldoet de nieuwe prijs nog steeds niet aan de verwachtingen van enkele aandeelhouders. Analist Jos Versteeg (Theodoor Gilissen) denkt niettemin dat de overname met het hogere bod 'welhaast zeker' is.

PostNL en Fagron volgden op de voet met plussen van 4,2% respectievelijk 5,1%. SBM Offshore werd 3,1% hoger gezet na het binnenhalen van een opdracht van het Britse bedrijf Premier Oil.

Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft in de VS groen licht gekregen voor zijn deal met Gilead Sciences en werd 0,1% hoger verhandeld.

Op de lokale markt was SnowWorld een positieve uitschieter. De uitbater van skihallen kondigde aan dat het dividend gaat uitkeren en werd daarop 8,2% hoger gelanceerd.

Vastgoedbedrijf WDP kreeg er 0,5% bij. Het concern heeft een overeenkomst gesloten met pakketbezorger DHL voor de verkoop en terughuur van een distributiecentrum in Eindhoven.

ABN Amro, dat twee nieuwe commissarissen heeft voorgedragen, kwam bij het slot nauwelijks van zijn plaats.

ING-beleggingsstrateeg Simon Wiersma werd vorig jaar tijdig negatiever over aandelen. Wilt u weten hoe hij nu over de markt denkt? Meld u dan aan voor het gratis online seminar donderdagavond.