Nieuws/Financieel
452015
Financieel

’Verzet tegen emissie Delta Lloyd maakt weinig kans’

,,De kans dat Delta Lloyd minder dan €1 miljard aan nieuwe aandelen gaat uitgeven, is klein.” Dit stelt fondsbeheerder Corné van Zeijl (Actiam) in reactie op het verzet van diverse grootaandeelhouders, waarover het NRC vandaag schrijft.

Van Zeijl tast in het duister over de identiteit van de aandeelhouders die overwegen om in februari tegen de aandelenemissie te stemmen. Aangezien geen enkele Nederlandse partij een belang van meer dan 3% heeft, is wel duidelijk dat het om een buitenlandse vermogensbeheerder gaat. Tot de grootaandeelhouders behoren Highfields Capital Management, Fubon Financial Golding, Norges Bank, Standard Life Investments en Majedie Asset Management.

Over het verzet heeft Van Zeijl gemengde gevoelens. ,,Het positieve is dat een kleinere emissie minder verwatering mee brengt. Maar ik vraag me af of Delta Lloyd voor minder dan €1 miljard kan emitteren. Mocht De Nederlandsche Bank de latente belastingschuld niet als eigen vermogen accepteren, dan denk ik zelfs dat er een hoger bedrag nodig is.”

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB geeft het verzet meer kans. ,,De meevallende solvabiliteit die Aegon vandaag rapporteerde, biedt hoop dat delta Lloyd niet zo veel extra kapitaal nodig heeft. Misschien is €700-€800 miljoen voldoende. Maar dat hangt helemaal af van de discussie die Delta Lloyd met DNB voert. En welk model de verzekeraar gebruikt om de solvabiliteit vast te stellen.”