Nieuws/Financieel
452038
Financieel

Coulancebetaling Euronext om Vivat-obligatie

AMSTERDAM (AFN) - Euronext is bereid beleggers die te veel hebben betaald voor obligaties van Vivat tegemoet te komen met een coulancebetaling. De beursuitbater ziet echter geen aanleiding verantwoordelijkheid te nemen voor de misinformatie over de obligatie.

Een woordvoerder van Euronext kon woensdag niet zeggen hoe hoog het bedrag is dat gedupeerde beleggers krijgen. Beleggers die daar recht op hebben zullen een betaling ontvangen via hun bank of broker.

Beleggers kochten in november een eeuwigdurende obligatie van Vivat, de verzekeringstak van het vroegere SNS Reaal, zonder te weten dat de coupons al uitgekeerd waren. Daardoor konden zij geen uitspraak maken op rente, wat betekende dat zij tienduizenden euro's te veel betaalden voor de obligaties.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei onlangs dat Euronext iets uit te leggen had over het scheeflopen van de obligatie. De VEB wilde weten waarom Euronext eerder zei niet goed door Vivat te zijn geïnformeerd over de coupons, terwijl deze benadrukte dat wel te hebben gedaan.

Euronext vindt dat de verantwoordelijkheid voor het informeren van beleggers over de betaling van couponrente bij de uitgever van de obligaties ligt, antwoordt bestuursvoorzitter Maurice van Tilburg in een brief aan de VEB. De handel zou dan ook conform de regels zijn verlopen, al hadden sommige betrokken partijen volgens Euronext ,,pro-actiever" kunnen handelen.