Nieuws/Financieel
452039
Financieel

GE gaat veel banen schrappen in Europa

PARIJS (AFN) - Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) is van plan 6500 banen te schrappen in Europa in verband met de integratie van de overgenomen energietak van het Franse concern Alstom.

Volgens GE komen in Frankrijk 765 banen te vervallen en verdwijnen er 1700 arbeidsplaatsen in Duitsland. In Groot-Brittannië zouden tot 660 werknemers moeten vertrekken en in Zwitserland 1300. In de Benelux gaat het om een zeer beperkt aantal banen.

De meeste ontslagen zouden vallen bij ondersteunende diensten. GE telt ongeveer 35.000 werknemers in Europa. Inclusief de activiteiten van Alstom zou het gaan om 48.000 werknemers.

Alstom

Het concern rondde in november vorig jaar de overname van de energietak van Alstom ter waarde van circa 10 miljard euro af. GE wilde met de acquisitie zijn positie op de Europese energiemarkt versterken. Maar door de zwakkere vraag naar gas- en stoomturbines ziet het bedrijf zich nu genoodzaakt het mes te zetten in het personeelsbestand.

Om goedkeuring van de Franse overheid te krijgen voor de deal beloofde GE om binnen drie jaar duizend nieuwe arbeidsplaatsen te creëren in het land. GE gaf woensdag aan dat het zich aan deze belofte zal houden en dat het nu aangekondigde banenverlies in Frankrijk gecompenseerd zal worden met nieuwe arbeidsplaatsen.