Nieuws/Financieel
452087
Financieel

Aegon belooft beleggers meer winst

LONDEN - Verzekeraar Aegon gaat de helft van de winst als dividend uitkeren aan aandeelhouders. Het bedrijf gaat hiervoor onder meer snijden in de kosten. Eind 2018 wil Aegon €200 miljoen aan kosten bespaard hebben.

Dat beloofde de top van Aegon woensdag voorafgaand aan een bijeenkomst voor beleggers en analisten in Londen. Voor de kostenbesparing van €200 miljoen wordt onder meer de Amerikaanse tak geherstructureerd tot ‘één geïntegreerde organisatie’. Vorig jaar verkocht Aegon al de Canadese verzekeringsafdeling.

Extra investering

Naast het schrappen in de kosten, wordt tegelijkertijd jaarlijks €50 miljoen extra geïnvesteerd in ‘digitale technologie’ en ‘kennis ter ondersteuning van verdere organische groei’.

Analisten waarschuwen dat verzekeraars en pensioenfondsen de boot dreigen te missen omdat zij te traag zouden meegaan in de digitalisering in hun branche. Aegon-topman Alex Wynaendts benadrukt daarom dat hij wil ‘doorgaan met investeren in digitale technologie’: „Zodat we onze klanten relevante informatie, begeleiding en advies kunnen bieden.”

Dividend verhoogd

De verzekeraar bezit momenteel een solvabiliteitsratio van 160% onder de nieuwe toezichtregels Solvency II. Dit is berekend op basis van een eigen, door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) goedgekeurd rekenmodel.

Het slotdividend van vorig jaar werd hierop verhoogd naar €0,13 per aandeel. Aegon gaat daarnaast voor €400 miljoen aan eigen aandelen terugkopen. Voor maart dit jaar moet de helft van dat programma al zijn afgerond.

Inkoop aandelen

Wynaendts zegt met de score van 160% onder Solvency II ‘aan de bovenkant van de door Aegon beoogde bandbreedte van 140% tot 170%’ te zitten: „Dit geeft ons de mogelijkheid om vanaf vandaag voor €400 miljoen aan eigen aandelen te gaan inkopen en het dividend over 2015 te verhogen met 9%. Ik heb er vertrouwen in dat we onze doelstelling van 10% rendement op eigen vermogen in 2018 gaan halen door Aegon winstgevend te laten groeien, de kosten te verminderen en kapitaal terug te geven aan onze aandeelhouders.”

Lees ook: Verzekeraars moeten met de billen bloot