Nieuws/Financieel
452090
Financieel

General Electric schrapt 6500 banen in Europa

AMSTERDAM - Elektronicareus General Electric schrapt 6500 banen in Europa als onderdeel van een grootscheepse reorganisatie.

Dat meldde het grootste Amerikaanse industriële concern met een marktwaarde van 270 miljard woensdag. General Electric zit met zijn medische activiteiten in het vaarwater van Philips en Siemens.

In energieactiviteiten heeft het ook overlap met talloze Europese concerns. Daar is de omvang van de aangekondigde ingreep 2 tot 3% groot. Zijn activiteiten in Zwitserland worden beperkt, rond 1300 banen verdwijnen daar.

General Electiric zegt zich te houden aan zijn belofte om 1000 nieuwe banen te scheppen in het combinatiebedrijf.

Forse ingreep

Het aangekondigde banenverlies volgt op de overname van een onderdeel van Alstom. Dat wordt nu verder ingevlochten in het Amerikaanse concern.

De turbinedivisie van de Franse concurrent Alstom werd voor omgerekend rond €10 miljard gekocht en geldt als de grootste overname ooit bij GE, dat in 2014 een omzet boekte van $148,2 miljard.

Dubbelfuncties weg

Onduidelijk was lang in hoeverre Alstom zelfstandig kon blijven. Nu is duidelijk dat het volledig in GE wordt gebracht en vervlochten. Dubbelfuncties verdwijnen.

De integratie van windenergieactiviteiten in het onderdeel Salzbergen zou in potentie 1300 Duitse banen kunnen kosten. In Frankrijk verdwijnen bijna 800 banen.

Verkoop afgeblazen

Aan de andere kant had General Electric de voorgenomen verkoop van zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan het Zweedse Electrolux afgeblazen vanwege weerstand van toezichthouders.

Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mailbox? Meld hier aan