Nieuws/Financieel
452194
Financieel

Nikkei voor het eerst dit jaar op winst

TOKIO (AFN) - De toonaangevende Nikkei-index stond woensdag voor het eerst dit jaar op winst, in navolging van de opmars op Wall Street dinsdagavond. Volgens handelaren geloven steeds meer marktpartijen dat de onrust over China, en in het verlengde daarvan de wereldeconomie, is doorgeschoten. Woensdag presenteerde Peking meevallende exportcijfers.

De Nikkei steeg 2,9 procent tot 17.715,63 punten, aangejaagd door bedrijven die het merendeel van hun producten exporteren zoals Sony (plus 2,8 procent) en Toyota (plus 2,9 procent). Dinsdag leverde de Japanse hoofdindex nog fors in nadat de deuren maandag gesloten bleven in verband met een feestdag. Net als voor talloze beurzen elders in de wereld kende de beurs in Tokio ook een rampzalige eerste handelsweek van het jaar.

De aandelenbeurzen op het Chinese vasteland bleven lange tijd dichtbij huis, maar zakten tegen het eind van de handelsdag toch weer diep in het rood. De beurs in Shanghai daalde 2,4 procent en de hoofdindex in Shenzhen verloor 3,5 procent. Volgens handelaren waren de handelsvolumes zeer laag, hetgeen aangeeft dat beleggers nog niet overlopen van vertrouwen in de aandelenmarkten.

De Hang Seng in de Hongkong leverde een flink deel van zijn eerdere winst in en stond in de middaghandel 0,8 procent hoger. De Kospi in Seoul ging 1,3 procent vooruit en de All Ordinaries in Sydney steeg 1,2 procent.