Nieuws/Financieel
452209
Financieel

AEX doet herstelpoging

De start van het nieuwe jaar, waarvan we nu toch al 7 handelsdagen achter de rug hebben, brengt de belegger niet veel meer dan stress. De volatiliteit is enorm. En dat op alle vlakken, want naast het verlies bij alle indices zien we dat ook de prijs van de ruwe olie fors wegzakt.

Gisteren een nieuw dieptepunt bij de WTI die eventjes onder de $30 terecht kwam, de Brent kon er nog net boven blijven. Gelukkig kon ik voor onze deelnemers al wat leuke zaken doen dit jaar, maar dan aan de short kant.

Op Wall Street speelt de prijs van de ruwe olie een grote rol, want veel bedrijven binnen de oliesector komen er nu behoorlijk door in de problemen en moeten fors bezuinigen om hun budget rond te krijgen. Het kost nu geld om een vat olie op te pompen door de lage prijs. De oliesector is de grootste van allemaal op Wall Street waardoor deze ontwikkelingen de Dow Jones en de S&P500 op de pijnbank leggen. Daarom houd ik me vast voor als de olie plots echt naar de zone $20-$25 terug moet.

Voorlopig zien we een poging tot herstel op Wall Street, al denk ik niet dat het lang zal duren met de bodems van eind vorig jaar binnen bereik. Wat betreft het verdere verloop, en dan vooral op Wall Street waar de kwantitatieve verruiming al een tijd achter ons ligt heb ik er geen al te best gevoel bij.

Ook kwamen er deze week al een paar grote banken waaronder JP Morgan en RBS met de mededeling dat je aandelen moet verkopen omdat 2016 een zeer slecht beursjaar zal worden. Nu moeten we ook niet alles gaan geloven wat ze zeggen maar dit soort berichten zal de markt natuurlijk geen goed doen. Ook de grafieken beginnen dat aan te geven nu, alles is behoorlijk aan het verzwakken. Nogmaals het advies van mijn kant, opletten en vooral meegaan met de markt...

Technisch blok:

Bij de AEX wacht er een weerstand rond de 423 punten, daar hebben we al een test kunnen zien midden vorige week. Eerst nog wel de weerstandzone 420-421 zien te overwinnen, vanaf de bodem die er gisteren nog intraday stond. Steun rond de 417, de 412 en de 408 punten. Let erop dat het deze dagen heel snel gaat allemaal, want de volatiliteit blijft enorm.

 

(Klik hier voor een vergroting van de grafiek)

Bij de DAX blijft de weerstand 10.100-10.150 punten, steun nu de 9850 en de 9750 waar we al op terecht kwamen deze week. Ook bij de DAX gaat alles heel snel nu, bewegingen van 500 punten binnen een paar dagen zijn eerder regel dan uitzondering.

(Klik hier voor een vergroting van de grafiek)

Op Wall Street is het niet anders, we hebben maandag een bodem gezien bij de S&P500 rond de 1900 punten terwijl er in augustus en september een bodem werd gemaakt rond de 1870 punten. Die 1870 zal de koers behoorlijk naar zich toe trekken, waardoor het herstel dat nu loopt kort zal zijn. Weerstand eerst de 1945-1950 met later de 1990 punten. Steun dus rond de 1870 punten.

(Klik hier voor een vergroting van de grafiek)

Bij de Dow Jones is de situatie wel wat anders, daar wacht de bodem rond de 15.400 punten wat nog 1100 punten onder het slot van gisteren ligt. Steun nu de 16.250 en de 16.000 punten, weerstand rond de 16.750 en de 17.000 punten.

(Klik hier voor een vergroting van de grafiek)

We letten er ook op dat er opnieuw een 'death cross' plaatsvind bij zowel de S&P500 en bij de Dow Jones. Als het 50 daags gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde zakt dan ontstaat er een stevig verkoopsignaal op de wat langere termijn, een waarschuwing dus.

Analyse euro/dollar:

De euro blijft nog steeds binnen de zone $1,08 en $1,105. Vorige week wel even iets lager, maar de munt wist zich snel te herpakken. Zolang de steun en weerstand niet worden gebroken kunnen we er weinig over kwijt. We weten dat het aan de bovenkant moeilijk zal worden terwijl de euro onder die $1,08 zich weer kan richten op de bodemzone rond de $1,05.

Analyse Brent-olie:

De olie blijft maar zakken, gisteren opnieuw een zwak verloop met nu al een bodem rond de $30. Hier en daar hoor je analisten al roepen dat de olie terug kan naar de $20, anderen roepen zelfs al $18-$16 en $12 voor een vat.

(Klik hier voor een vergroting van de grafiek)

Laten we ons daar nog maar niet zo druk om maken: rond de $28 ligt er nog een steun, maar echt sterk kan ik die niet noemen. Daarom zet ik voorlopig het prijsdoel op $28. Weerstand nu eerst de $36, later de $38,50 en de $42,50. Zoals we gewend zijn kan een herstel ook met fors geweld plaatsvinden, short covering kan dan optreden.

Guy Boscart, market timer & technisch analist

Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarkets.nl

We zijn begonnen met de adviezen die onder het jaar 2016 vallen, na een heel mooi 2015 voor onze leden waar we optimaal gebruik hebben kunnen maken van de volatiliteit zijn we van plan om het in 2016 nog beter te doen. Inschrijven kan via deze link waar u per adviesdienst een totaal overzicht kunt zien.