Nieuws/Financieel
452212
Financieel

'Aegon biedt prettige verrassing'

AMSTERDAM (AFN) - Aegon staat er sterker voor dan gedacht, getuige de onverwachte lancering van een aandeleninkoopprogramma. Dat concludeerde analist Matthias De Wit van KBC Securities woensdag.

Aegon kondigde eerder op de dag, onder veel meer, aan voor 400 miljoen euro aan aandelen te gaan inkopen. Daarnaast werd het dividend over 2015 met 9 procent opgekrikt. Ruimte voor die beloning ontstond doordat de kapitaalbuffer op basis van de Solvency II-regels eind 2015 uitkwam op 160 procent. Dat is aan de bovenkant van de eerder door Aegon gemelde bandbreedte (140 tot 170 procent).

KBC noemde de update van Aegon, voorafgaand aan de 'capital markets day' van het bedrijf, bemoedigend. Toch houdt de bank vast aan het advies om belangen in de verzekeraar af te bouwen. KBC ziet betere kansen elders in de sector.

Aandeel

ING concludeerde dat Aegon veel vertrouwen heeft in de eigen kapitaalpositie. Het aandeleninkoopprogramma wordt daarbij eerder ingezet dan analist Albert Ploegh voorspelde. Hij rekende op de tweede helft van dit jaar. ING hanteert een hold-advies voor beleggingen in Aegon.

Het aandeel Aegon was woensdagochtend de absolute uitblinker in de AEX, met een koerswinst van bijna 11 procent tot 5,50 euro. Aegon was vorig jaar een van de grotere verliezers in de Amsterdamse hoofdindex. Mede door zorgen over de kapitaalpositie van het bedrijf leverde het aandeel Aegon in 2015 16,5 procent aan waarde in.