Nieuws/Financieel
452237
Financieel

Beleggers willen inzicht in nieuwe solvabiliteit

Verzekeraar moet met de billen bloot

Voor de grote verzekeraars is het verstoppertje spelen voorbij. Investeerders verwachten inzicht in hun kapitaalpositie onder de nieuwe strenge toezichtregels Solvency II.

De aandelen van verzekeraars zijn al maanden vervallen tot paria’s op de Amsterdamse beurs vanwege onduidelijkheid over hun positie onder Solvency II. Formeel hoeven levens-, schade- en zorgverzekeraars pas in hun jaarcijfers over 2016 inzicht te geven in hun positie in de nieuwe Europese toezichtregels, die vanaf afgelopen jaarwisseling van kracht zijn.

Beleggers pikken dit echter niet. Zij dumpten dit najaar massaal aandelen Delta Lloyd en Aegon, waar het stil bleef over de te verwachten score onder Solvency II. Het aandeel Aegon verloor dit najaar bijna een derde van zijn waarde. De top legt daarom vandaag in Londen de kaarten over Solvency II op tafel tijdens een bijeenkomst voor beleggers en analisten.

Rekenmodel

Onder beleggers is alleen Nationale-Nederlanden op de AEX boven elke twijfel verheven. Het bij de derdekwartaalcijfers van 2015 vermelde Solvency II-percentage van maar liefst 247% werd met gejuich ontvangen. Maar hoe het cijfer precies is berekend onder een door De Nederlandsche Bank (DNB) goedgekeurd eigen rekenmodel is nog niet toegelicht.

Het grote verschil tussen de oude en nieuwe toezichtregels is dat elke verzekeraar onder Solvency II een aparte solvabiliteitsberekening moet toepassen, waarin de hoogte van de kapitaalbuffers risicoafhankelijk zijn. Aandelen, hypotheken, vastgoedonderdelen, staatsobligaties en opties moeten apart worden gewogen en van aparte buffers voorzien.

Transparantie

Naast de huidige kapitaalspositie, moet ook de ontwikkeling over 3,5 tot 5 jaar worden beschreven. De uitkomst van deze berekeningen leidt samen met een extra buffer voor een onverwachte crisis tot een solvabiliteitseis, die hoe dan ook hoger dan 100% moet zijn. Transparantie hierin is cruciaal, omdat verzekeraars met te lage buffers een jaar of zelfs meerdere jaren geen dividend mogen uitkeren.

Over de hoge score van NN geeft vooralsnog alleen het terugkopen van eigen aandelen van voormalig moederbedrijf ING ter waarde van €250 miljoen een signaal dat er een ruime oorlogskas is.

Score

Over Delta Lloyd melden analisten een Solvency II-score van 141%. Toch is dit onvoldoende om de risico’s onder de nieuwe toezichtregels af te dekken, zo bleek uit opmerkingen van topman Hans van der Noordaa in november. Onlangs werd daarom de risicovolle portefeuille met commercieel vastgoed in zijn geheel afgestoten.

Desondanks moet er nog een miljard extra opgehaald worden via een claimemissie. Dat het aandeel van Delta Lloyd inmiddels langzaam aan het opkrabbelen is, lijkt een signaal dat aandeelhouders binnenkort -al dan niet morrend- op een bijzondere vergadering toch met dit voornemen instemmen.