Nieuws/Financieel
452243
Financieel

'AEX opent hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting hoger, evenals de graadmeters elders in Europa. Handelaren vinden mogelijk steun in de kleine winsten die dinsdag werden geboekt op Wall Street. Daarnaast kan de onverwachte groei van de Chinese export voor opluchting zorgen.

De Chinese overheid meldde woensdag dat de export van 's werelds op een na grootste economie vorige maand met ruim 2 procent is gegroeid, na een krimp van ruim 4 procent in november. De groei was onverwacht, economen rekenden in doorsnee opnieuw op een krimp van 4 procent.

Aegon kondigde woensdagochtend onder meer een nieuw aandeleninkoopprogramma aan en een verhoging van het dividend. Daarnaast gaf de verzekeraar meer inzicht in zijn solvabiliteit.

Nikkei

De Chinese beurzen bleven lange tijd dichtbij huis, maar doken in het laatste handelsuur toch weer stevig in het rood. De beurs in Shaghai leverde 2,4 procent in en de hoofdindex in Shenzhen verloor 3,5 procent, terwijl de Hang Seng in Hongkong 1,7 procent steeg. In Tokio boekte de Nikkei de eerste winst van dit jaar. De Japanse graadmeter steeg 2,9 procent tot 17.715,63 punten.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag met winst, ondanks de aanhoudende druk op de olieprijzen. Het koersherstel op de aandelenmarkten in China eerder op de dag gaf de handel enige steun. De hoofdgraadmeters op Wall Street wonnen circa 1 procent.

Euro

De Amsterdamse AEX eindigde dinsdag 1,2 procent hoger op 416,41 punten. De MidKap kreeg er 0,8 procent bij en eindigde op 657,87 punten. De leidende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond woensdag voorbeurs 1 procent in de plus op 30,75 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurde op 31,05 dollar per vat. Dinsdag zakte de olieprijs voor het eerst sinds 2003, kortstondig, tot minder dan 30 dollar per vat.

De euro was woensdagochtend 1,0826 dollar waard, tegen 1,0830 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.