Nieuws/Financieel
452522
Financieel

Alcoa verwacht meer vraag naar aluminium

AMSTERDAM - Aluminiumfabrikant Alcoa verwacht dit jaar meer vraag naar aluminium. In vergelijking met vorig jaar zal de vraag met 6% stijgen.

Dat meldde het concern maandag bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Alcoa is traditioneel het bedrijf dat het kwartaalcijferseizoen in de VS aftrapt.

De resultaten waren in het algemeen beter dan verwacht. De geschoonde winst per aandeel kwam over het vierde kwartaal uit op 4 dollarcent, terwijl analisten in doorsnee hadden gerekend op 2 cent. De omzet over het kwartaal daalde naar $5,25 miljard, waar analisten $5,3 miljard hadden voorspeld.

Inclusief eenmalige posten rapporteerde Alcoa over het vierde kwartaal een verlies van $500 miljoen. Over het hele jaar boekte het bedrijf - inclusief eenmalige kosten - $121 miljoen verlies. Exclusief deze posten bleef er onder de streep $787 miljoen winst over. De jaaromzet zakte 6% naar $22,5 miljard.

Alcoa profiteert onder meer van een stijgende vraag uit de luchtvaart. De productie van vliegtuigen neemt flink toe, en dat betekent meer vraag naar producten van Alcoa.

Wel houdt het bedrijf last van de dalende prijs van aluminium, die op het laagste punt in zes jaar tijd staat. Het bedrijf splitst zich mede daarom op in twee delen, één voor mijnbouw en het smelten van aluminium en de andere voor de fabricage van hightech onderdelen voor bijvoorbeeld vliegtuigen uit aluminium. Die operatie moet in de tweede helft van dit jaar afgerond zijn.

De cijfers werden redelijk goed opgepakt in de 'nabeurshandel' in New York. De koers stond circa 1,6% hoger.