Nieuws/Financieel
452580
Financieel

Brazilië, Rusland en Taiwan in ’recessie-club’

Amsterdam - De economische floppers van afgelopen jaar zullen het in het nieuwe jaar waarschijnlijk niet veel beter vanaf brengen. Onder meer Venezuela, Brazilië en Griekenland staan onderin het lijstje met economische verwachtingen voor 2016.

Dat heeft Bloomberg becijferd op basis van de voorspellingen van analisten over 91 landen. Die voorzien voor Venezuela opnieuw een recessiejaar, met een economische krimp van 3,3%. Het Latijns-Amerikaanse land had het afgelopen jaar al zwaar door de fikse daling van de olieprijs.

Schuldenlast

Ook Brazilië, dat in 2015 zwaar te lijden had onder de dalende ijzerertsprijzen, brengt het er opnieuw niet goed vanaf. De economen hebben gemiddeld een economische krimp van 2,5% staant in hun modellen. Ook voor Griekenland (-1,8% voorspeld), Ecuador (-0,5%) en Rusland (-0,5%) voorzien economen een min. Argentinië zal naar verwachting stabiel blijven.

Voor Griekenland geldt dat de economische krimp het terugdringen van de schuldenlast nog lastiger maakt. Rusland blijft last houden van de Westerse economische sancties en de malaise in de olieprijs.

Japan, Finland, Kroatië en Zwitserland completeren de top tien van slechtste economische verwachtingen. Deze landen zullen naar verwachting weliswaar groei laten zien, maar het minst van het lijstje met 91 landen. Voor Nederland voorzien de gepolste economen overigens 1,8% groei dit jaar.

'Recessiekans'

Verder ziet Bloomberg een paar verrassingen in de ’recessie-club’, de groep landen waarvan economen de kans op een recessie (dus twee kwartalen van economische krimp op rij in de komende twaalf maanden) redelijk groot inschatten.

Zo staat Taiwan op dat lijstje, met een geschatte ’recessiekans’ van 55%. Het eiland zag zijn economie vorig jaar al terugvallen van 4% groei in het eerste kwartaal naar 0,6% krimp in het derde kwartaal, vanwege een daling in de export naar China.

Ook Oekraïne zit in de 'club', met een geschatte kans van 60%. Voor Brazilië schatten economen de recessiekans overigens op 75% en voor Argentinië op 60%.