Nieuws/Financieel
452729
Financieel

Dubbel gevoel om overname TNT Express

De werknemers van TNT Express uit Hoofddorp hebben een dubbel gevoel bij de overname door de Amerikaanse branchegenoot FedEx. Vrijdag bepaalde de Europese Commissie dat er geen belemmeringen zijn voor de verkoop. Hiermee eindigt het zelfstandige bestaan van de pakketbezorger na 5 roerige jaren, waarin het bedrijf niet winstgevend werd.

‘Het geeft een dubbel gevoel, maar het is ook de start van een nieuwe fase’, zo reageert vice-voorzitter Richard van de Sande van de ondernemingsraad van TNT Express richting De Telegraaf. Bij de pakketbezorger werken ongeveer 2000 man in Nederland. ‘Een overname doet altijd zeer, maar FedEx heeft gesteld dat men wil groeien. Dat is goed nieuws.’

Er is bij de aankondiging van overname gesteld dat er wel er een kleine overlap is wat banen betreft, waar vooral België wordt getroffen. De gevolgen voor de werkgelegenheid wordt volgens Van de Sande duidelijk als de overname definitief is.

Aandeelhouders kunnen hun stukken langer aanbieden, zo bleek vrijdagavond. De uiterste datum dat de verkoop van TNT rond moet zijn is 6 juni.

TNT werd in mei 2011 na druk van activitistische aandeelhouders afgesplitst van PostNL. Toen werd al rekening gehouden met een verkoop.

‘De overname van TNT is een zegen’, zo analyseert Jan Meurer, consultant in de luchtvracht, waarin FedEx een grote speler is. TNT is een zogeheten integrator, die zijn diensten over de hele wereld verleent. ‘Je moet mondiaal overal zitten om snel pakketjes te kunnen vervoeren en af te leveren, van Amerika tot China. TNT had die positie niet, maar kan nu met FedEx wel de wereld bestrijken.’