Nieuws/Financieel
452734
Financieel

'AEX opent lager'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs begint maandag naar verwachting lager aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen openen in mineur. De aanhoudend negatieve stemming in Azië, waar de Chinese beurzen wederom onderuit gingen, drukte voorbeurs de stemming.

De AEX eindigde vrijdag 2,4 procent lager op 410,82 punten, waarmee het verlies over de eerste handelsweek van 2016 op 7 procent kwam. De MidKap sloot 1 procent lager op 657,30 punten.

De bedrijfsagenda op Beursplein 5 voor maandag is nagenoeg leeg. Wel maakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM bekend dat de aanslagen in Parijs, in november, het bedrijf naar schatting 70 miljoen euro aan omzet heeft gekost. Ook liet de onderneming weten dat het vorige maand 6,2 miljoen passagiers vervoerde, 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

Euro

ING stelt zijn nettowinst over het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro naar beneden bij. De bank had een aantal transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken verwerkt.

FedEx en TNT maakten vrijdag nabeurs bekend de aanmeldingsperiode voor het overnamebod van het Amerikaanse koeriersbedrijf op zijn Nederlandse branchegenoot opnieuw te verlengen, omdat nog niet alle benodigde goedkeuringen van toezichthouders binnen zijn.

De euro was 1,0920 dollar waard, tegen 1,0894 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,4 procent tot 32,37 dollar en Brentolie werd 2,7 procent goedkoper op 32,66 dollar per vat. Vorige week daalden de olieprijzen al tot de laagste niveaus sinds 2003.