Nieuws/Financieel
452735
Financieel

Gaan bedrijfscijfers beurzen stabiliseren?

AMSTERDAM - 7% was het weekverlies van de AEX vorige week en ik betwijfel of er partijen waren die dat hadden voorspeld. China was “de oorzaak” van onzekerheid welke tot fors lagere koersen leidden. Wat gebeurt er vandaag en de rest van de beursweek?

 

* Chinese beurs opent wederom lager

 

* Cijfergeweld begint deze week

 

* Inflatie wil maar niet oplopen

 

OCI (-15%) en Arcelor Mittal (-13%) presteerden het slechtst maar er was ook een winnaar: Altice dat kan profiteren van overnameberichten in de sector. Het fonds maakte een weekwinst van ruim 7%.

Shell

Royal Dutch Shell verloor vorige week ruim 12% waarvan meer dan de helft op vrijdag er afging.

Het oliefonds verloor met name op twijfels of de overname van BG succesvol zal zijn en of deze überhaupt wel door zal gaan bij de huidige olieprijs. Tevens is er een heftige discussie ontstaan of het huidige “gegarandeerde” dividendbeleid onveranderd kan worden doorgezet.

Het banenrapport kon de Dow Jones afgelopen vrijdag maar van korte duur ondersteunen. Toen bleek dat er in december 292.000 banen waren bijgekomen gaf dat aanvankelijk steun.

Die opleving was echter van korte duur want toen de olieprijzen weer de weg naar beneden inzetten daalden de koersen vervolgens ook weer om de week met ruim 6% verlies af te sluiten.

Inflatiecijfer

Alhoewel het een sterk rapport was bleek het toch ook een punt van zorg te bevatten . De gemiddelde uurlonen waren in december namelijk niet gestegen hetgeen tot uiting kan komen in het inflatiecijfer.

De inflatie is juist datgene waar de stemgerechtigden van de Federal Reserve gereserveerd over zijn. Het was tijdens de laatste Fed vergadering zelfs voor een aantal officials de reden voor een “close call” om de rente te verhogen.

Als deze trend zich namelijk voortzet is er in feite maar één tegenvallend banencijfer nodig om de twijfels te doen rijzen of er wel vier renteverhogingen gaan komen dit jaar.

Consument

Inflatie blijft momenteel zowel in Europa als de VS en in mindere mate in Japan achter bij de doelstellingen. Nu kan men denken dat dit alleen maar gunstig is voor de consument. Lagere prijzen en dus lagere inflatie (of wellicht deflatie) is toch immers goed voor onze portemonnee.

Dat is inderdaad waar maar aan de andere kant nodigen stijgende prijzen ook uit tot consumeren voordat iets nog duurder wordt. Dat is ook de reden waarom de ECB zo bang is voor deflatie aangezien dit consumptie vertraagt. Overigens zijn de meningen daarover verdeeld. Die consumptie is echter zo nodig om de groei aan te wakkeren.

China

Zaterdag bleek dat de consumentenprijzen in China in december met 1,6% op jaarbasis zijn gestegen zodat wij ons voorlopig niet druk hoeven te maken over Chinese inflatie.

In Azië toonden de beurzen een zwakke opening van de handelsweek. De Nikkei bleef vandaag vanwege een feestdag (Seijin no Hi)gesloten. In de Chinese Securities Journal (China’s financiële staatskrant) verscheen een artikel dat het moeilijk wordt voor China de groei in 2016-2020 boven de 6,5% te houden.

De Hang Seng stond ruim 2% lager op 19.991. Ook de CSI 300 en de Shenzhen noteerden lager bij het lunchuur. De yuan stabiliseerde enigszins door een fractioneel hogere fixing op 6.5626.

Munt verzwakt

Terugkomend op de koersval van vorige week zou men zich kunnen afvragen waarom beurzen in China anders reageren dan elders. Immers als de Europese Centrale Bank de rente verlaagt en daarmee parallel de eigen munt verzwakt geeft dat een stimulans aan de koersen.

In China zagen wij echter vorige week dat een verzwakking van de munt juist tevens een daling van de beurs tot gevolg heeft.

De reden hiervan heeft alles te maken met de partijen die op de onderlinge beurzen actief zijn. Daar waar het percentage institutionele beleggers op Europese beurzen relatief groot is kan men dat van de Chinese beurs niet zeggen.

De CSI-300 wordt namelijk gedomineerd door de kleine privé belegger. Deze groep beleggers heeft een aanzienlijk kortere horizon dan de instituten. Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek in de Wall Street Journal bleek dat de gemiddelde looptijd op Chinese aandelen slechts één week bedraagt.

Daarmee zou de koersval verklaard kunnen worden aangezien een zwakkere munt in feite de koopkracht van de individuele belegger belemmert als gevolg van hogere importprijzen.

Beige Book

Wat kunnen wij deze week verwachten?

De markt kijkt angstvallig naar de ontwikkelingen in China alsmede de olieprijzen. Macro-economisch staat er niet bijzonder veel op de agenda. In feite zijn het Beige Book op woensdag uit de VS alsmede de inflatiecijfers op vrijdag nog het meest van belang.

Tevens staan voor woensdag handelsbalanscijfers uit China op de agenda alsmede de industriële productie in de Eurozone. Deze week krijgen wij verder vanuit China de groei van de geldhoeveelheid alsmede nieuwe yuan kredieten over december.

Donderdag volgen dan de notulen van de in december gehouden ECB vergadering.

Deze week begint ook het eerste cijfergeweld vanuit de VS te komen waar vanavond traditioneel Alcoa het spits afbijt. Later in de week volgen dan andere partijen en vanaf volgende week kunnen wij de eerste cijfers uit Nederland verwachten. Goede kwartaalcijfers zouden helpen enige rust te creëren wat zo nodig is om vertrouwen terug te winnen.

Dinsdag voorbeurs komt Ten Cate met een voorlopige indicatie van de jaarcijfers voor 2015. De Vereniging van Effectenbezitters had hierom gevraagd in verband met de (verlengde) aflooptermijn van aanmelding op 14 januari.

 

Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.