Nieuws/Financieel
452993
Financieel

Finanscoop: Sterk Staaltje

Afgelopen kerst prikte Erik, samen met zijn vrouw en kinderen, een flinke zeebaars aan zijn vork in het sfeervolle lokale restaurant ‘It Rains Fishes’ aan de Kaya Craane, de boulevard van Kralendijk op Bonaire.

Het kerstmenu, vier gangen voor 125 euro per persoon, smaakte hen goed. Het kon er ook wel van af, nu hij wist dat de schikkingsonderhandelingen met zijn oude werkgever Vestia vrijwel rond waren. Ruim een half jaar had hij samen met zijn advocaat Jurjen Lemstra onderhandeld over de schikking.

Volkswoede

Roerend met zijn vork in het plukje zuurkool met hazelnootjes naast zijn half ontlede vis, grinnikte de voormalige Vestia-topman bij de gedachte aan de volkswoede die zou losbarsten als bekend werd dat hij tegen betaling van een miljoen euro van alle gedoe verlost is. En de nieuwe verontwaardiging die zou ontstaan als ze vervolgens zouden ontdekken dat die betaling, na teruggaaf van belastingen, hem in feite maar vijfhonderdduizend euro zou kosten.

Dat was nog niet een derde van de pensioenbonus van 1,7 miljoen euro die hij bij zijn vrijwillige vertrek bij Vestia in 2012 had meegekregen. En dan te bedenken dat de commissarissen hem eigenlijk 2,2 miljoen hadden willen geven.

Terecht

Volledig terecht ook, zei hij zachtjes tegen zichzelf. Alsof hij, Erik Staal, er iets aan had kunnen doen dat het derivatendebacle van Vestia de samenleving 2 miljard euro had gekost. Alsof de toezichthouders én het ministerie hem niet jaar na jaar schouderklopjes hadden gegeven voor de wonderbaarlijk lage rente waartegen Vestia geld voor de bouw van tienduizenden sociale woningen in wist te lenen. Hoe had hij nou kunnen weten dat die gluiperige Vestia-kasbewaarder zich liet omkopen door de derivaten leverende banken.

Het was een gouden idee van zijn advocaat geweest om zand in de raderen van de rechtsgang te strooien. Door alle betrokken banken en accountants in de procedures te betrekken die Vestia tegen hem voerde, raakte het potje van bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeraar HDI Gerling leeg. Nog een paar jaar doorprocederen en de totale verzekerde som van 6 miljoen euro zou helemaal op zijn.

Villa

,,We dwingen ze zo aan tafel voor een overzichtelijke schikking, wacht maar af. Je hoeft je villa aan Punt Vierkant niet te verkopen’’, had z’n advocaat hem beloofd. Het was allemaal uitgekomen. Erik keek grijnzend de tafel rond. Hij verheugde zich op het Surprise Christmas Dessert.