Nieuws/Financieel
454202823
Financieel

Kleine winst Wall Street, wachtend op stimuleringspakket

NEW YORK - Wall Street sloot de beurshandel dinsdagavond met winst, maar met kleine uitslagen. Het grootste financiële centrum wachtte tot de slotbel vergeefs op signalen van een definitief akkoord over een groot investeringspakket voor bedrijven en burgers uit Washington.

De beeldbepalende Dow Jones-index sloot 0,4% hoger. De S&P 500 werd 0,5% meer waard, de technologiebeurs Nasdaq bleef door verkopen bij cloudbedrijven achter met 0,3% winst.

Amerikaanse staatsobligaties stegen in waarde, tot 0,782% tegen 0,760% maandag, in aanloop naar het verwachte stimuleringspakket uit Washington.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, praat vanavond door met minister van Financiën Steven Mnuchin over het coronasteunpakket. Maandag werd ook al gesproken, waarbij de verschillen deels overbrugd werden. Pelosi zei ’optismistisch’ te zijn. Een deal kon ook na dinsdagavond komen, werd gemeld.

Tegenvaller tech

Google-moederconcern Alphabet (+1,4%) bleef stoïcijns onder de procedure die het Amerikaanse ministerie van Justitie had aangespannen tegen Google, vanwege misbruik van zijn machtspositie bij zoekopdrachten op het internet. Google zegt dat de zaak vol gebreken zit en heeft aangekondigd zich te zullen verdedigen.

Nabeurs meldde Netflix tegenvallende groeicijfers, het aandeel zakte ruim 6%.

Snap, moederbedrijf van de foto-app Snapchat, troefde alle verwachtingen af: het aandeel steeg nabeurs 18% op meevallende groeicijfers.

Chipbedrijf Intel (-2,1%) verkoopt zijn geheugentak aan het Zuid-Koreaanse SK Hynix in een deal ter waarde van 9 miljard dollar. SK Hynix is al een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van geheugenchips voor computers en mobiele apparaten.

Verder zou biotechnoloog Moderna (+0,5%) verwachten dat de Amerikaanse overheid in december goedkeuring kan geven voor noodgebruik van zijn coronavaccin als in november positieve testresultaten worden behaald bij een grote klinische proef.

Technologiebedrijven staan in de aandacht. Washington zou volgens de Wall Street Journal de eerste grote boete aan het moederbedrijf Alphabet (+1,4%) voor internetbedrijf Google opleggen vanwege vermeende misbruik van zijn dominante marktpositie, de eerste in decennia voor de technologiesector.

Bij de aandelen viel een aantal bedrijven positief op. Procter & Gamble, met $67 miljard jaaromzet een van de grootste leveranciers in de wereld van huishoudelijke en verzorgingsproducten, steeg 0,4% na als sterk ontvangen kwartaalresultaten. De winst per aandeel van het in 1873 opgerichte bedrijf uit Ohio ging naar $1,63 per aandeel, bij een verwachting van $1,42.

Uitzender Manpower (-2,4%) meldde over het derde kwartaal een lagere omzet. Na de stevige dip in april zou er aanhoudend sprake zijn van een stijgende lijn, aldus Manpower.

Verzekeringsmaatschappij Travelers (+5,4%) rapporteerde een kwartaalwinst van $3,12 per aandeel, waarmee de consensusschatting van $3,03 werd overtroffen.

Lockheed Martin (-3%), producent van defensiematerieel, verdiende $6,25 per aandeel in het laatste kwartaal, het troefde de $6,09 consensus-schatting af. Het aandeel won volgens analisten vanwege de prognoses door een verbeterde verkoop in de luchtvaart. Lockheed Martin verhoogde zijn prognose voor het hele jaar.

Supermarktketen Albertsons (+5,6%) verraste. Het concern rapporteerde een kwartaalwinst van 60 dollarcent per aandeel, meer dan het dubbele van de gemiddelde schatting. Webverkopen stegen met 243% op jaarbasis.

Tabaksproducent Philip Morris (-3,4%) kwam met kwartaalcijfers uit boven de schattingen van 6 dollarcent per aandeel na een kwartaalwinst van $1,42 per aandeel. De verkopen van zijn elektrische sigaret IQOS slaat aan. Het verhoogde zijn prognose voor de rest van het jaar.

IBM (-6%) rapporteerde maandag nabeurs een kwartaalwinst van $2,58 per aandeel, in lijn met de prognoses van Wall Street. IBM gaf geen vooruitzicht en werd afgestraft in de grijze handel.