Nieuws/Financieel
454755492
Financieel

Oorlog in Oekraïne

Rusland knijpt ook gaskraan naar Duitsland af, olieprijs naar $125 per vat

Amsterdam - De energiemarkten komen verder onder druk, en prijzen van gas, stroom en olie stijgen. Er komt minder voorraad naar de markt, onder andere doordat Rusland zijn export richting Duitsland fors heeft ingeperkt.

Volgens Duitse energiemaatschappijen heeft de Russische staatsgasreus Gazprom tot 40% minder gas beschikbaar gesteld voor de laatste grote pijpleiding, Nord Stream 1, vanuit Russische voorraden. De prijs stijgt met bijna 16% voor het contract om in juli gas geleverd te krijgen.

Zoals gebruikelijk deze zomerweken gaat de productie waar mogelijk in onderhoud. Zo worden de grote gasinstallaties en pijpleidingen gereed gemaakt voor het zware winterseizoen.

’Siemens te laat’

Daarbij komt nu een grote vertraging van reparaties door het Duitse Siemens. Het concern heeft een grote compressor, die voor de druk in het gassysteem zorgt om de vloeistof te transporteren, niet op tijd afgeleverd aan het staatsbedrijf, zo meldt Gazprom zelf via Telegram. Siemens heeft niet gereageerd.

Onduidelijk is hoe lang de beperkte levering nu gaat duren. Volgens het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek zijn er voorlopig geen redenen tot zorgen. ,,We zitten in de zomermaanden, dan is er minder gas nodig”, aldus Claudia Kemfert, hoofd van de afdeling energie, transport en milieu van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek. Wel zegt de organisatie de situatie ’nauwgezet te volgen’.

Gazprom beperkte eerder nog de toevoer van gas aan Nederland, Polen, Finland en Bulgarije, nadat die landen weigerden in roebel te betalen. Dagelijks gaat er nu nog maar 100 miljoen kubieke meter gas door de pijpleidingen richting Duitsland, normaal is dat ongeveer167 miljoen kuub gas.

De gassystemen zijn in Europa nauw met elkaar verbonden. Bij tekorten hebben landen afgesproken elkaar te helpen. Volgens de Nederlandse Gasunie is er nu nog geen reden voor extra zorg, of voor ingrepen. Het Nederlandse kabinet wil uit het gasveld in Groningen, dat wordt afgebouwd en binnen twee jaar sluit, geen extra gas halen uit vrees voor zware bevingen in het wingebied.

Blokkades

De teruggang in levering van gas volgt op een blokkade door Europa van het laatste deel van de nieuwe Nord Stream 2 pijpleiding nadat president Poetin op 24 februari Oekraïne was binnengevallen en sindsdien een zeer bloedige oorlog voert.

De derde gaslijn, de Jamal-leiding naar Europa, werd eerder al niet gevuld. Ook de doorvoer van Russisch gas door Oekraïne is verminderd.

Daarnaast blijkt dat oliekartel OPEC afgelopen maand veel minder olie naar de markt heeft gestuurd dan het eerder beloofde. Die boodschap komt kort nadat het front van staatsoliebedrijven, dat samenwerkt met Rusland, voor komende twee maanden de olieproductie minder snel gaat verhogen dan eerder werd gedacht.

In reactie ging de olieprijs nog eens dik 2,2% omhoog en bereikte dinsdagmiddag een prijs van $125 per vat van 159 liter.

’Minder vraag’

Hoewel Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten onlangs hebben afgesproken meer olie te gaan leveren, 648.000 vaten per dag versus 432.000 eerder als planning, kwamen de lidstaten Irak, Libië en Nigeria hun belofte van olielevering niet na.

De gezamenlijke levering bleef achter in een markt die schreeuwt om meer olie. Brent-olie, de soort die in Nederland de pompprijzen bepaalt, is in een jaar tijd 60% duurder geworden.

Oorlog in OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover