Financieel/Ondernemen
45586
Ondernemen

Branche is negatief imago meer dan zat

Payroll hekelt zzp’ers

Kousbroek: ,,

Kousbroek: ,,

Amsterdam - Alle fiscale voordelen voor zzp’ers moeten per direct worden afgeschaft om tot een gelijk speelveld te komen op de arbeidsmarkt. Dat zegt directeur Julius Kousbroek van payrollbedrijf WePayPeople.

Kousbroek: ,,

Kousbroek: ,,

,,Er is nu te veel concurrentie tussen werknemers en zzp’ers, terwijl we alle werkenden gelijk moeten behandelen”, zegt Kousbroek.

Hij vindt dat het zzp-schap te aantrekkelijk is gemaakt door een woud aan fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. ,,En daarmee leggen we een bom onder ons sociale stelsel.”

Het payrollbedrijf heeft cijfers opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en daaruit blijkt dat over het jaar 2014 ruim 314.000 zzp’ers in ons land geen inkomstenbelasting hebben betaald. ,,Zij dragen dus ook niet bij aan de volksverzekeringen. Deze zzp’ers krijgen straks wel een AOW, terwijl ze daar momenteel niet voor afdragen. De rekening ligt bij de volgende generatie”, zegt Kousbroek.

De payrollbaas is het meer dan zat dat zijn branche het steeds moet ontgelden in de discussies over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). ,,Payrollers en bemiddelaars worden op een hoop gegooid en weggezet als profiteurs, terwijl wij niet eens aan tafel hebben gezeten bij de totstandkoming van de wet DBA”, aldus Kousbroek.

Volgens de directeur van WePayPeople is payroll een legitieme vorm van uitzenden met harde bijdragen aan het sociale stelsel. Samen met vijf andere payrollorganisaties presenteerde Kousbroek onlangs een petitie waarin naar voren kwam dat zij in een maand ruim €15 miljoen aan loonheffing hebben afgedragen. Verder waren de payrollbedrijven goed voor nog eens €7,5 miljoen aan premies voor de ziektewet, ww, arbeidsongeschiktheid, pensioen en scholing.

De FNV riep eind vorig jaar zelfs op om payroll te verbieden. Kousbroek vraagt zich vooral af wat de bedoeling is van die oproep. ,,Misschien moeten vakbonden het eens over echte belastingen hebben in plaats van echte banen. Over de zelfstandigenaftrek hoor ik ze nooit.”

Hij verwijst verder naar een uitspraak van de Hoge Raad die heeft bepaald dat wat payrollbedrijven feitelijk doen hetzelfde is als uitzenden.

,,Zo een kort en krachtige uitspraak van de Hoge Raad heb ik zelden gezien. Dat zegt genoeg”, aldus Kousbroek.