Financieel/Geld

Vidomes wil energiezuinigere huizen

Huurders fel tegen sloop

Door Marieke van Essen

Bewoners van de Idenburglaan staan lijnrecht tegenover de verhuurder en gemeente.

Bewoners van de Idenburglaan staan lijnrecht tegenover de verhuurder en gemeente.

foto rené oudshoorn

RIJSWIJK - Rijswijkse huurders zijn in opstand gekomen tegen de voorgenomen afbraak van dertig eengezinswoningen in Te Werve. Woningbouwvereniging Vidomes wil het groene buurtje platgooien, terwijl uit een vertrouwelijk rapport – in handen van deze krant – blijkt dat de sociale woningen achterstallig onderhoud vertonen en na een renovatie weer tientallen jaren meekunnen.

Bewoners van de Idenburglaan staan lijnrecht tegenover de verhuurder en gemeente.

Bewoners van de Idenburglaan staan lijnrecht tegenover de verhuurder en gemeente.

foto rené oudshoorn

De markante buurt met de jaren ’50 woningen ligt er ogenschijnlijk vredig bij. Ooit was het stukje Rijswijk rondom de Idenburglaan het paradepaardje van de toenmalige Christelijke Woningbouwvereniging en tegenwoordig worden er zelfs met grote regelmaat vleermuizen en egels gespot. Echter achter de schermen woedt al vijf jaar een hevige strijd over het zogeheten ’actiegebied’, waarbij de achttien overgebleven huurders, van wie de meesten al hun halve leven in het buurtje wonen, lijnrecht tegenover Vidomes en de gemeente zijn komen te staan.

Lees ook: Huurders boos om verkoop woningen

„Ze hebben geprobeerd ons uit te roken door sinds eind 1987 niks meer aan de huizen te doen. Met andere woorden: wel huurpenningen opstrijken maar geen woongenot teruggeven”, zegt Kees de Heij van de Stichting Bewoners Belangen.

De huurders, die voor de zes-kamer-woningen tussen de 450 en 500 euro per maand betalen, eisten een contra-expertise nadat naar voren was gekomen dat sloop de enige optie was. Inmiddels blijkt dat ’slechts’ de daken en balkons op korte termijn opgeknapt moeten worden en dat de gevels over een tijdje ook aan de beurt zijn.

Hoewel door deskundigen renovatie als optie wordt genoemd, is Vidomes van plan de plannen door te zetten en krijgen huurders tot donderdag de tijd om akkoord te gaan met het opzeggen van de huur per juli 2018. „Daarbij wordt intimidatie niet geschuwd. Bewoners worden gebeld door gebiedsconsulenten, die dreigen dat ze anders op straat komen te staan”, aldus De Heij.

Vidomes laat weten dat voor nieuwbouw is gekozen, omdat de huizen energiezuiniger zijn en hiermee meteen een maatschappelijk vraagstuk wordt opgelost: „Op deze locatie kunnen we twaalf extra woningen bouwen”, aldus een woordvoerster. Volgens haar was lange tijd niet duidelijk wat er met de huidige woningen ging gebeuren en is Vidomes om die reden terughoudend geweest met investeringen.

De lokale partij Beter voor Rijswijk is tegen de sloop. „De buurt is in dezelfde stijl gebouwd als het oude stadhuis dat weer wordt opgeknapt”, zegt raadslid Ger Kruger. „Juist nu zou je daar zuinig op moeten zijn.”