Nieuws/Financieel
46053918
Financieel

Essent maakt stroom en gas flink duurder

DEN BOSCH (ANP) - Essent gooit zijn variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober flink omhoog. Het tarief voor stroom gaat met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent, laat Essent aan zijn afnemers weten.

„De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog”, staat in een mail aan klanten van Essent. De nieuwe tarieven zijn inclusief „energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw.”

Volgens Essent hebben ruim een miljoen klanten een variabel energiecontract. De energierekening gaat voor deze klanten met gemiddeld 30 procent stijgen, meldt het bedrijf op zijn website.

Vattenfall

Eerder heeft concurrent Vattenfall al aangegeven de energietarieven fors te verhogen per 1 oktober. Vattenfall stelt gedwongen te zijn tot de tariefsverhogingen, omdat de inkoopprijzen op de energiemarkt zijn gestegen tot een ’uitzonderlijk hoog niveau’. Ook klanten van Eneco en Greenchoice zijn per 1 oktober duurder uit.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet trouwens nog geen reden om in te grijpen bij energieleveranciers die hun variabele tarieven voor gas en elektriciteit flink verhogen. „Daar doen wij nu geen onderzoek naar en daar hebben wij ook geen aanleiding voor”, zegt een woordvoerder. „Het voelt heel onredelijk dat je zoveel meer moet betalen voor gas en elektriciteit, maar we zien tegelijkertijd dat Rusland minder gas levert en dat de prijzen op de energiemarkt heel hoog liggen op dit moment. En bij variabele contracten mogen die prijzen doorberekend worden door leveranciers aan hun klanten”, vervolgt hij.

De toezichthouder houdt bij energieleveranciers het verschil tussen inkoop- en verkoopprijzen in de gaten en of daarbij „onredelijke vergoedingen” gevraagd worden aan consumenten. Dat is volgens de woordvoerder nu niet het geval.

Prijsplafond

Het kabinet heeft aangekondigd dat de energienota van een gemiddeld huishouden vanaf 1 november omlaag gaat, mede dankzij een prijsplafond voor gas en stroom. Maar de details hiervan worden pas volgende maand bekend.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop