Nieuws/Financieel
460608388
Financieel

Wall Street in het rood

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag in het rood. Beleggers hielden de aanhoudende protesten in Hongkong en de politiek-economische crisis in Argentinië nauwlettend in de gaten. Ook speelde het slepende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten weer een rol, na een rapport van bankiers van Goldman Sachs.

De marktkenners bij de Amerikaanse zakenbank verwachten nu dat een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China pas na de presidentiële verkiezingen in 2020 plaatsvindt. Ook waarschuwden ze dat de aanhoudende handelsoorlog een groter negatief effect heeft op de Amerikaanse economie dan eerder gedacht. Het risico op een recessie in de VS is volgens de analisten aan het stijgen.

Omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesindex 1 procent lager op 26.018 punten. De bredere S&P 500-index zakte 0,9 procent tot 2893 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,8 procent kwijtspeelde tot 7899 punten.

Bankensector

De bankensector wist de aandacht op zich gericht. Zij zijn gevoelig voor de steeds verder dalende rendementen op staatsleningen en noteerden lager. Zo speelden Goldman, Citigroup en Morgan Stanley 2,4 procent kwijt. Bank of America en JPMorgan daalden respectievelijk 2,2 procent en 1,5 procent.

Alphabet stond in de schijnwerpers. Het moederbedrijf van Google verloor 0,7 procent, nadat Google een waarschuwing kreeg van de Russische overheid over het adverteren voor "illegale protesten" via YouTube. Cannabisbedrijf CannTrust kelderde ruim 24 procent nadat een toezichthouder een productiefaciliteit afkeurde.

De euro was 1,1213 dollar waard, tegen 1,1218 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 54,74 dollar. De prijs van Brentolie stond vlak op 58,51 dollar per vat.