Nieuws/Financieel
461274744
Financieel

Benzineprijs stijgt door tot ruim boven €1,90 per liter

Forse prijsstijging aan de pomp houdt niet op.

Forse prijsstijging aan de pomp houdt niet op.

Amsterdam - Olieprijzen stijgen wereldwijd door in tempo door. Noordzee-olie die als basis voor benzine aan de pomp dient beweegt dinsdag in de richting van $75 per vat. Dat merken consumenten aan de pomp.

Forse prijsstijging aan de pomp houdt niet op.

Forse prijsstijging aan de pomp houdt niet op.

De adviesprijs voor tankstations van een liter Euro95 is vandaag in reactie alweer gestegen tot €1,906, komend van €1,902 op maandag.

Amerikaanse ruwe olie stijgt ook door in prijs, dinsdag met 0,6% tot $72,23 per vat. Economen van ING wijzen voor oorzaken op onder andere de aangesterkte economische groei, met meer vraag vanuit bedrijven.

Tegelijkertijd is er een hapering in aanbod. Een verwachte terugkeer van Iran als producent naar de markt laat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten, omdat er geen overeenstemming is bereikt met de Verenigde Staten over een akkoord over opwekking van kernenergie.

Washington heeft een wereldwijde sanctie tegen Iran afgekondigd. Die blijft overeind, wat de uitstroom van olie uit Iran doet stokken.

ING waarschuwt dinsdag expliciet voor het uitvallen van investeringen in de winning van olie, waardoor bijvoorbeeld OPEC-lidstaat Angola consequent onder zijn maximaal toegestane productie blijft. Te weinig investeren is een trend die volgens ABN Amro al veel langer gaande is, met het gevaar dat er olieplatforms gaan uitvallen.

De prijs van een liter Euro95 ligt bij veel tankstations lager, het is een adviesprijs waar ondernemers lokaal vaak vanaf wijken.