Financieel/Geld
461302
Geld

’Geef geldboete voor leeg huis’

Den Haag - Van onze Haagse redactie Speculanten die hun huis, winkel of kantoorpand langdurig leeg laten staan, moeten een boete opgelegd krijgen. Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad doet een oproep aan het gemeentebestuur om te onderzoeken of dat mogelijk is.

„We kunnen ons al die leegstand in Den Haag niet veroorloven,” zegt fractievoorzitter Richard de Mos, die zorgen heeft over de groeiende woningnood en door leegstand verpauperde winkelgebieden.

De Mos: „Wie leegstand zaait, zal krakers oogsten.”

Lees ook: Amsterdam deelt boete uit voor leegstaand huis

De partij stelt dat het dankzij landelijke wetgeving mogelijk moet zijn om boetes uit te delen zoals onlangs in Amsterdam is gebeurd. „Natuurlijk moet je projectontwikkelaars die panden kopen om ze op te knappen, te renoveren of te transformeren naar woningen niet beboeten, maar speculanten die huizen, kantoren of winkelpanden bewust leeg laten staan, moeten aangepakt gaan worden.”

De Mos geeft als voorbeeld het Winkelcentrem Leyweg, waar vorig jaar 10 procent leegstond. „Door het actief bestrijden van leegstand moet het centrum weer gaan sprankelen. Wij hopen dat een boete van een paar duizend euro schrikt af. Het precieze bedrag moeten we samen met het college uitwerken, maar de in Amsterdam eerste gezette stappen verdienen nadere uitwerking in Den Haag. Laten we samen de schouders eronder zetten om leegstand van zowel huizen, kantoren als winkelpanden aan te pakken," aldus De Mos, die hier ook een rol voor de Pandbrigade ziet weggelegd, waar bewoners of bezoekers van winkelcentra vermeende leegstand zouden moeten kunnen aankaarten.