Nieuws/Financieel
461391726
Financieel

’Kartel OPEC gaat olieproductie beperken’

De prijs van ruwe is dinsdag aan een opmars bezig, op berichten dat oliekartel OPEC met in ieder geval Irak en Nigeria de productiebeperking willen vergroten.

De prijs van een vat Brentolie noteerde in reactie op het bericht van persbureau Reuters dinsdagavond 0,8% hoger, Amerikaanse WTI-olie boekte 1,3% winst.

De leden van het oliekartel en partners zouden groeiende zorgen hebben over de verzwakte vraag vanuit bedrijven en landen, nu de economische groei afkoelt.

OPEC-aanvoerder Saoedi-Arabië zou voordat het tot een productiebeperking overgaat, om de voorraad te beperken, eerst overleg willen met niet-lidstaat Rusland.

Veel speculerende beleggers die rekenden op een daling van de olieprijs moesten die weddenschappen op de beurs verkopen, met verlies, nu het tarief op de termijnmarkt aan het stijgen is.

Uit recente tellingen blijkt voor het eerst een afkoeling van de productie van schalie, dat afgelopen jaren ervoor zorgde dat de Verenigde Staten een netto-exporteur konden worden.

Het aantal boorputten is teruggelopen tot 160 in een jaar tijd. Ook het totaal aantal boorputten, voor alle soorten brandstof, is volgens de telling van toeleverancier Baker Huges 261 stuks minder dan in het jaar ervoor, nog altijd 851 stuks. Ook het aantal actieve boorputten is met 160 stuks teruggelopen.

Ook zakenbank Goldman Sachs heeft zijn schattingen voor de schalieproductie volgend jaar teruggebracht. De zakenbank kijkt naar de uistroom in vaten per dag, 700.000 stuks momenteel, tegen 1.000.000 in dezelfde periode vorig jaar.