Nieuws/Financieel
463449181
Financieel

CNV: geen vakantiegeld voor half miljoen Nederlanders

Amsterdam - Een half miljoen Nederlanders krijgt dit jaar geen vakantiegeld uitbetaald vanwege de coronacrisis. Vakbond CNV concludeert dat op basis van onderzoek onder 1700 leden. De bond roept werkgevers op dit alleen in overleg te doen, anders wordt een gang naar de rechter niet uitgesloten.

„Vakantiegeld is een wettelijk recht”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. „We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen.”

Loonoffer

Bedrijven zijn volop op zoek naar mogelijkheden voor een offer van het personeel. Dat varieert van salaris inleveren tot uitstel van vakantiegeld of pensioenpremie. Als werknemers niet akkoord gaan, wordt er gevreesd voor ontslagen of een faillissement vanwege de coronacrisis. In Nederland kan een werkgever een loonoffer niet eenzijdig afdwingen.

„Het brengen van een loonoffer is een zwaar middel”, zegt Fortuin. „Het heeft ook consequenties voor je WW-uitkering. Bespreek daarom goed met je werkgever of er echt geen andere oplossing is. Wij zullen eerst in gesprek gaan, maar ook een gang naar de rechter sluiten wij niet uit. Zeker bij bedrijven waar er geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen.”

Meldpunt

Het vakantiegeld is meestal 8% van het brutoloon en wordt vaak eind mei uitgekeerd. Om misstanden op te sporen lanceert CNV een meldpunt. Fortuin roept mensen op zich te melden als ze geen vakantiegeld krijgen.

Het kabinet sleutelt aan een nieuw steunpakket voor ondernemers en zzp’ers. In de podcast Kwestie van Centen legt Martin Visser haarfijn uit welke regelingen worden verlengd, uitgebreid of afgebouwd. En hoe doet onze economie het in vergelijking met andere landen? Luister ‘m hier.