Nieuws/Financieel
465851
Financieel

Beoogd topvrouw Carin Gorter ziet af van zware functie

Bestuurscrisis bij Rabobank

Utrecht - Rabobank begint het nieuwe jaar met een incomplete top. Carin Gorter, de beoogd chief risk officer, vindt zichzelf vlak voor haar definitieve benoeming toch ongeschikt voor de functie.

Rabobank begint het nieuwe jaar met een incomplete top. Carin Gorter, de beoogd chief risk officer, vindt zichzelf vlak voor haar definitieve benoeming toch ongeschikt voor de functie.

Gorter (52) is bijna vier maanden geleden door de raad van commissarissen van Rabobank voorgedragen als chief risk officer. Haar afzegging is zeer ongewoon, maar past in een tendens waarbij kandidaten voor bestuursfuncties zich vaker terugtrekken of zelfs worden afgetest door De Nederlandsche Bank (DNB). Bert van der Hoek, beoogd bestuursvoorzitter van verzekeraar De Friesland, liet in oktober bijvoorbeeld weten eerst aanvullende ervaring op te doen, alvorens alsnog op te gaan voor die functie.

Hint

Gorter liet Rabobank voor Kerst al weten dat ze van de baan afziet, officieel uit eigen beweging. Rabobank hint er in een persbericht namelijk op dat Gorter juist waarschijnlijk een dezer dagen was goedgekeurd door DNB als zij zich niet kort voor haar eerste werkdag bij Rabobank had teruggetrokken. Onbekend is op welke gronden Gorter tot haar conclusie is gekomen. De bedrijfseconoom en registeraccountant uit Heemstede was vandaag niet bereikbaar voor nader commentaar.

Ongeschikt

DNB meldt niet op de speficieke kwestie in te kunnen gaan. In een korte verklaring stelde Gorter slechts dat zij zelf tot de conclusie is gekomen ongeschikt te zijn voor de baan: „Gaandeweg de procedure heb ik na een zorgvuldige afweging moeten vaststellen dat het profiel van de functie van cro van Rabobank in onvoldoende mate aansluit bij mijn specifieke deskundigheid.”

In opdracht van DNB besloot Rabobank in maart het eigen risicomanagement met de jaarwisseling uit de portefeuille van Bert Bruggink te halen. Die was tot op dat moment chief financial and risk officer ineen. Een niet ongebruikelijke situatie, die ook elders bij banken en verzekeraars tot voor kort voorkwam.

Tegenvaller

Het afhaken van Gorter is een flinke tegenvaller voor Rabobank, aan de vooravond van een historische grote reorganisatie en transitie. De komende drie jaar moeten 12.000 Rabobankmedewerkers op zoek naar een andere baan. Topman Wiebe Draijer zet in op meer contacten met klanten via internet en mobiele servicepunten en adviesbalies in gewone winkels.

Daarnaast verandert de 119 jaar oude structuur van de coöperatieve bank vanaf de jaarwisseling. De 106 lokale Rabobanken gaan op last van de Europese Centrale Bank (ECB) op in een centrale Rabobank, met een balans en een bankvergunning. Alle lokale ledenraden en bestuurders stemden begin deze maand unaniem in met het opgeven van hun aparte bankstatus.

Hoge buffers

Rabobank begint deze nieuwe periode niet alleen zonder cro, maar ook zonder de ervaring van de in de markt hoog aangeschreven Bruggink, die een steeds moeizamere relatie met DNB en ECB onderhield. Bruggink hekelde frequent de ‘opeenstapeling van kapitaaleisen’ en andere strengere regels voor de financiële sector. Rabobank gaat gedwongen minder hypotheken afsluiten of deze doorverkopen omdat hier te hoge buffers voor moeten worden opgetrokken.

De relatief jonge Bas Brouwers (43) begint vrijdag als nieuwe chief financial officer (CFO) bij de coöperatieve bank. Voor zijn benoeming heeft DNB inmiddels wél een goedkeuring afgegeven. Bruggink blijft nu noodgedwongen als adviseur van de raad van bestuur langer bij Rabobank betrokken.

Onduidelijk

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer neemt na de jaarwisseling de taken van chief risk officer bij Rabobank waar. Onduidelijk is hoe lang een nieuwe selectieprocedure duurt. Sowieso neemt een toetsing door DNB enkele maanden in beslag.

Gorter werkte eerder bij Rabobank als Senior Vice President Derivatives Operations. Daarna vervulde zij verschillende functies en commissariaten bij onder meer concurrent ABN Amro, ING, VGZ en TVM Verzekeringen. Tot april 2013 was zij lid van de Monitoring Commissie Code Banken.

Kaliber

Zij werd in september nog door de Rabotop aangekondigd als ‘bestuurder van het kaliber dat noodzakelijk is om de ambitie als coöperatieve klantgerichte bank waar te maken’. „Carin Gorter is met haar veelzijdige ervaring op het gebied van risicomanagement, audit en compliance van grote waarde voor de Rabobank als CRO”, vond de bank toen.