Nieuws/Financieel
465879
Financieel

Amerikaans consumentenvertrouwen neemt toe

NEW YORK (AFN) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de ontwikkeling van de economie is in december gestegen, na een daling in november. Dat bleek dinsdag uit cijfers van marktonderzoeker Conference Board.

De vertrouwensindex van Conference Board, op basis van de antwoorden van circa 3000 respondenten, steeg van een herziene 92,6 in november tot 96,5 deze maand. Economen voorzagen op basis van de oorspronkelijk gemelde 90,4 in november in doorsnee een stijging tot 93,5.

Jongere Amerikanen, tot 35 jaar, werden optimistischer, terwijl de teneur onder 35- tot 54-jarigen vrijwel onveranderd was en afnam onder 55-plussers. De drijvende krachten achter de stijging waren de aanname dat de werkgelegenheid in de komende maanden toeneemt en zonniger verwachtingen over de eigen financiën. Het aantal respondenten dat stelde dat er meer dan voldoende kansen zijn op een baan was met 24,1 procent het op een na hoogste in acht jaar.

De stand van de vertrouwensindex strookt met de definitieve uitslag van de soortgelijke graadmeter van de Universiteit van Michigan, die voor december op 92,6. Dat is de hoogste stand sinds juli.