Nieuws/Financieel
465896
Financieel

’Analistenadvies goed voor rendment in 2015’

Utrecht - Wie bij het beleggen vertrouwt op de adviezen van analisten, kan het beste de rapporten van Deutsche Bank lezen. Het volgen van de adviezen van Société Générale levert daarentegen het laagste rendement op voor de beleggingsportefeuille.

Dat blijkt uit een studie van universitair docent financiering en financiële markten aan de Universiteit Utrecht Dirk Gerritsen en zelfstandig data-analist Willem Gerritsen. Zij analyseerden de beleggingsadviezen op Nederlandse beursgenoteerde fondsen voor het jaar 2015.

Door de bank genomen loonde het volgens Gerritsen en Gerritsen om in 2015 analistenadviezen te volgen. De aandelen waar analisten het meest positief over waren, rendeerden 6% beter dan de beurs. De minst geliefde aandelen bleven juist 10% achter.

22% rendement

Een portefeuille op basis van de koopadviezen van Deutsche Bank zou een belegger over 2015 22% rendement hebben opgeleverd. Ter vergelijking, de AEX staat tot nu toe op een winst van 1,45% staat.

Wie de koopadviezen van KBC Securities zou hebben gevolgd, zou zelfs op een rendement van 27% zijn uitgekomen. Dat Deutsche Bank KBC versloeg, is te danken aan de houd- en verkoopadviezen. De portefeuille aandelen die beleggers volgens Deutsche beter kunnen houden of verkopen, daalde 9%. Die van KBC steeg 4%.

Société Générale kwam als slechtste uit de bus. De koopadviezen rendeerde slechts 2%. Een portefeuille van aandelen die de Franse bank had gewaardeerd op houden of verkopen, steeg daarentegen 22%.

Maar dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst, blijkt wel uit het feit dat de winnaar van dit Jaar, Deutsche Bank, vorig jaar het slechtste rendement behaalde met de adviezen.