Nieuws/Financieel
465897
Financieel

Randstad is uitblinker van de AEX in 2015

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Randstad is de grote winnaar in de AEX van 2015. Twee dagen voor het einde van het jaar staat het uitzendconcern 46 procent in de plus. Delta Lloyd kreeg de hardste klappen van alle 25 hoofdfondsen aan het Damrak. De verzekeraar zag 70 procent van zijn beurswaarde verdampen.

In de aanloop naar de jaarwisseling staan dertien van de 25 AEX-bedrijven in de plus ten opzichte van de slotstand van 2014. Na Randstad werd de grootste winst geboekt door TNT. De expressbezorger werd ruim 40 procent meer waard dankzij het overnamebod dat zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx dit jaar uitbracht. TNT verdwijnt daardoor naar verwachting in de loop van 2016 van de beurs in Amsterdam.

Andere rendabele investeringen waren de aandelen KPN, Ahold en Heineken, die 30 tot 35 procent meer waard werden. Verzekeraar NN Group kreeg er bijna een derde bij en deed het daarmee veel beter dan zijn concurrenten. Naast de stevige koersval van Delta Lloyd viel Aegon in negatieve zin op, met een voorlopig jaarverlies van 15 procent.

ArcelorMittal en Shell

De malaise in de grondstoffensector ging verder niet onopgemerkt aan het Damrak voorbij. Na Delta Lloyd waren staalfabrikant ArcelorMittal en oliereus Shell de grootste verliezers in de AEX, met minnen van circa 55 en 25 procent.

De grootste winnaars aan Beursplein 5 waren dit jaar te vinden onder de middelgrote en kleinere bedrijven. Zo verviervoudigde de koers van biotechbedrijf Galapagos bijna, naar ruim 57 euro. Navigatiebedrijf TomTom en bouwer BAM werden twee keer meer waard. De specialist in biologische voedingsmiddelen Wessanen won bijna 75 procent. Het aandeel van uitzender USG People werd door een overnamebod uit Japan 85 procent duurder.

De grootste strop was voor beleggers in bedrijven die aan hun financiële problemen ten onder gingen. Het aandeel van het deze zomer failliet verklaarde Imtech kelderde dit jaar van 3,85 euro naar 2 cent. Winkelbedrijf Macintosh vroeg vorige week uitstel van betaling aan en zag zijn beurswaarde verdampen tot 7 cent per aandeel.