Nieuws/Financieel
465933
Financieel

Spaanse ham op Hollandse grond

AMSTELVEEN - Het familiebedrijf van je Spaanse schoonfamilie uitbreiden in Nederland. Rodi Schuurman importeert de gedroogde ’Hammen van Julio’, de oom van zijn vrouw. Hij startte enkele jaren geleden zijn bedrijf ’De Spaanse Schuur’.

De Spaanse tak van het bedrijf ontstond al 35 jaar geleden in een streek in de buurt van het Spaanse Salamanca. Oom Julio begon met het houden van Iberische varkens, een zwart varkensras dat zich in die streek te goed doet aan dagelijks tien tot vijftien kilo eikels en wilde grassen. Het zorgt ervoor dat de smaak van de hammen van deze varkens, bekend als Pata Negra, uniek is. Julio verkoopt zijn producten dan ook al sinds jaar en dag aan gerenommeerde restaurants in Spanje.

Schuurman, afkomstig uit een ondernemersfamilie, zag het wel zitten om deze hammen in Nederland te introduceren, toen zijn schoonfamilie hem dit voorstelde. ,,Ik heb de producten van Julio meegenomen naar Nederland om ze te laten beoordelen door chef-koks”, vertelt Schuurman. Toen deze de kwaliteit prezen zette hij een groothandel op. Die is inmiddels uitgebreid met meer delicatessen: ,,Ik zoek producten met een goed verhaal, die duurzaam zijn geproduceerd en diervriendelijk.”

Inmiddels verkoopt hij aan gerenommeerde restaurants, delicatessenwinkels, en cateraars. Ook staat hij op verschillende markten en beurzen. Zijn vrouw Nadine helpt mee. ,,We zijn steeds aan het kijken wat hier aanslaat. Bepaalde hammen en delicatessen kent iedereen in Spanje, maar zijn hier weer veel onbekender”, legt Schuurman uit. Ook zijn ouders en zus helpen mee met het bedrijf ,,Ik hielp hen vroeger in hun bedrijven mee en kan lezen en schrijven met ze.”