Nieuws/Financieel
465941
Financieel

Vastgoed dankzij de crowd

DRIEBERGEN - Banken houden zich nog erg afzijdig als het om het financieren van vastgoed gaat. Precies in dát gat sprong Hendrik van Zadelhoff met het crowdfundplatform voor vastgoed, Bouwaandeel.

Samen met architect Laurens IJsselmuiden zette hij midden vorig jaar het crowdfundplatform op, inmiddels aangevuld met Laurent van de Mortel, die als student bouw- en vastgoedmanagement na een studieopdracht is gebleven.

Risico's

Als bedrijfskundig adviseur met een lange geschiedenis in de bank- en vastgoedwereld zag Van Zadelhoff een duidelijke zakelijke kans. „Crowdfunding is een fantastische manier om kleinschalige projecten die aan een lokale behoefte voldoen mogelijk te maken. Je kan vanaf €250 instappen, krijgt een rentevergoeding en heeft binnen afzienbare tijd zijn geld terug.”

Er zijn wel risico’s aan verbonden, erkent Van Zadelhoff, maar volgens hem zijn die te overzien. „Het gaat altijd maar om een deel van de totale financiering, je hebt dekking van de hypotheek die er op zit.”

Tamtam

Om investeerders aan boord te krijgen, moeten de heren flink „tamtam maken”, zoals Van Zadelhoff het noemt.

„Vooral mensen uit de buurt zullen zich sneller betrokken voelen bij initiatieven die hun omgeving verrijken. Loopt het project eenmaal, dan geven we veel updates in nieuwsbrieven en op onze site.”

Alles staat of valt met de kwaliteit van het project en de mensen erachter. „We vragen veel cijfers op en doen een uitgebreide analyse van de plaatselijke vastgoedmarkt. Onze raad van advies, vier ervaren vastgoedmensen die ook mee investeren, moeten er ook vertrouwen in hebben. We controleren de voortgang en sturen bij zodra zaken scheef dreigen te lopen. ”

Transparantie

Transparantie vindt hij belangrijk. „We wijzen actief op risico’s. We investeren trouwens zelf ook mee, we geloven in de kracht van onze intake.”

Een eerste project in Arnhem werd succesvol afgerond, de investeerders hadden na zeven maanden de inleg plus vergoeding binnen. „Nu loopt een wervingscampagne voor een mooi project in Doesburg, een combinatie van horeca en middenstand die het oude centrum vooruit brengt.”

Vol vertrouwen

Al met al zijn de beide ondernemers vol vertrouwen. „Over drie jaar moeten we €30 miljoen hebben uitstaan, dan komen we break even. Binnen vijf jaar willen we hét crowdfundplatform voor vastgoed worden.”

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.