Nieuws/Financieel
465974
Financieel

Leveranciers dupe van faillissement V&D

Vooral de kleinere leveranciers zijn de klos als V&D failliet gaat. Dat zegt de branchevereniging voor mode- en interieurbedrijven Modint tegenover BNR. De vereniging vreest voor een golf van faillissementen als de warenhuisketen omvalt.

Verscheidenen leveranciers van V&D zijn inmiddels gestopt met het bevoorraden van de warenhuisketen. De magazijnen zitten nog wel vol, dus het in financiële problemen verkerende bedrijf is niet bang dat er snel gaten in de schappen ontstaan.

Een woordvoerder van V&D bevestigde dat dinsdag na berichtgeving in diverse media. Volgens het AD zou V&D onder meer de nieuwste boeken niet meer binnenkrijgen en is de levering van enkele horlogemerken gestaakt.

Lees ook: 'Het is een enorm gegoochel met geld bij V&D'

Mocht de V&D failliet gaan, dan is er voor de leveranciers nog maar één kans: het beroep op recht van reclame. "Dat is het recht om, als je geen eigendomsvoorbehoud hebt bedongen en je factuur onbetaald blijft, dat eigendomsrecht ongedaan te maken", zegt advocaat Maarten van Ingen van Holla Advocaten tegen BNR. In dat geval wordt het product juridisch gezien weer van de leverancier en is de kans groter dat alsnog wordt betaald.

V&D verkeert sinds vorige week in zogeheten surseance. Het bedrijf is momenteel niet meer in staat om al zijn rekeningen te betalen. De bewindvoerders zijn bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van een doorstart. Ze streven ernaar de warenhuizen en de restaurants van La Place nog bijna twee maanden open te houden. Voor de levering van bijvoorbeeld broodjes zijn aparte afspraken gemaakt, zodat verse producten en etenswaren wel nog elke dag nieuw binnenkomen.