Nieuws/Financieel
465996
Financieel

Is het 'oud en nieuw' of 'oud of nieuw'?

Uiteraard wens ik u alvast een gelukkig nieuwjaar, maar ik vind bovenstaande vraag daarnaast ook interessant. Kun je, de versnelling van technologische ontwikkelingen in ogenschouw nemend, spreken van een oude economie en een nieuwe economie? En wat kun je dan tot oude en wat tot nieuwe economie rekenen?  En is het voor beleggers interessant dat te weten?

Onvermijdelijk kom je dan ook te spreken over zestien jaar geleden, de millenniumwisseling. Toen de ‘oude economie’ bij de grofvuil werd gezet en de nieuwe economie, die door het toen onstuimig opkomende internet werd voortgedreven, door velen werd omhelsd.

Die situatie, die de geschiedenis is ingegaan als de internetbubbel, liep toen voor beleggers niet goed af. Maar inmiddels is de situatie enorm gewijzigd en hebben we met z’n allen veel geleerd. Waardoor die nieuwe economie nu wel degelijk is ingebed in ons leven.

Geen science fiction meer

Immers, we vinden online shoppen nu een van de normaalste dingen van de wereld. We raken meer en meer gewend aan wat eerst nog science fiction leek, namelijk slimme thermostaten die op basis van je gedrag de temperatuur in huis regelen.

We weten dat medische apparaten data zenden naar zorgverleners, waardoor die patiënten adequater kunnen behandelen. We lezen dat robots in de zorg en op vliegvelden al worden ingezet. We horen dat biotechbedrijven door onder meer immunotherapie met nieuwe medicijnen komen. We begrijpen dat president Obama van de VS herhaaldelijk overheden en bedrijven oproept veel meer te investeren in cyber security.

Oliebedrijven pompen tegen steeds hogere kosten olie uit de grond, terwijl duurzame energiebedrijven tegen een steeds lagere kostprijs energie produceren. Dit alles voortgestuwd door voortdurende innovaties en steeds geavanceerdere computerchips. Waardoor je een enorm elan ziet bij bedrijven en jonge ondernemers die begrijpen welke enorme kansen er binnen die nieuwe economie liggen. Terwijl gevestigde slimme bedrijven nu al jaren goed geld verdienen binnen die nieuwe economie. Het lijkt mij dus vrij duidelijk dat er inderdaad een oude economie en een nieuwe economie bestaat.

Verstandiger

Zestien jaar geleden wisten beleggers eigenlijk niet hoe ze met die nieuwe situatie, de snelle opkomst van internet, moesten omgaan. Of een internetbedrijf winst boekte maakte eigenlijk niet uit. Nu internet en die nieuwe economie realiteit zijn geworden, zie je dat iedereen ervan heeft geleerd.

Dat kun je ook heel makkelijk aantonen, als je eens de gemiddelde koers/winstverhoudingen van een aantal indexen naast elkaar zet. De gemiddelde koers/winstverhouding van de aandelen in de Amerikaanse technologie-index Nasdaq100 (de 100 grootste ondernemingen uit de Nasdaq) is nu 19,3 en van de Dow Jones 16,2 (AEX 17).

Je betaalt als belegger dus niet heel veel extra voor de flink hogere groeiverwachtingen van de sectoren waarin bedrijven die in de Nasdaq100 zijn opgenomen actief zijn.

Beloning

Terwijl je als belegger wel degelijk wordt beloond voor het beleggen in de Nasdaq100. Als je de koersontwikkeling van de twee Amerikaanse indexen naast elkaar zet, dan steeg de Nasdaq100 de afgelopen vijf jaar met 104% en de Dow Jones met 49% (AEX +23% over die periode).

Dat hogere rendement van de Nasdaq100 is denk ik simpelweg het resultaat van beleggen in oude versus nieuwe economie. Omdat de door technologie voortgedreven nieuwe economie forser groeit.

Want in een index als de Nasdaq100 zie je volop 'nieuwe-economie-aandelen'. Ondernemingen die actief zijn in robotica, 'internet of things', online gaming, online shopping, biotech, enzovoorts. In de Nasdaq100 is bijvoorbeeld Alphabet (Google) opgenomen. En Facebook en een medische apparatenaandeel als Intuitive Surgical. En het Nederlandse NXP, dat hoogwaardige chips maakt, en het als kool groeiende Netflix, en Tesla, dat de auto-industrie op zijn kop zet.

Als ik dan eens naar de Dow Jones kijk, dan zie je daarin wel een aantal techbedrijven als Intel, maar ook McDonalds, dat het zwaar heeft in de concurrentie met nieuwe ketens die zich afficheren met gezonde voeding. En oliebedrijven als Chevron en ExxonMobil.

Toekomst voor beleggers

Wat zestien jaar geleden nog een belofte was, de nieuwe economie, is nu realiteit geworden. Dat noopt, denk ik, beleggers die ook een stuk koersgroei binnen de beleggingsportefeuille willen hier serieus naar te kijken. Want die nieuwe economie groeit simpelweg veel harder dan de oude economie.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest.