Nieuws/Financieel
466054
Financieel

‘Licht hoger begin Europese beurzen’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk licht hoger. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters met kleine winsten beginnen in navolging van de positieve stemming in Azië. De blik blijft tijdens de laatste handelsdagen van het jaar vooral gericht op de sterk gedaalde olieprijs.

De prijs van olie is afgelopen anderhalf jaar bijna 70 procent gedaald, mede doordat het olierijke Saudi-Arabië weigert zijn olieproductie in te perken. De grootste olieproducent van het Midden-Oosten wil met de lage prijs de concurrentie uit Amerikaanse schalievelden de nek omdraaien. De enorme daling van de olieprijs dwingt de regering van Saudi-Arabië echter ook tot stevige bezuinigingen.

In Amsterdam verdwijnt Ballast Nedam waarschijnlijk op korte termijn van de beurs. Het Turkse Renaissance Construction, de nieuwe eigenaar van het bouwbedrijf, heeft na afronding van de claimemissie een belang van 97,8 procent in Ballast Nedam. Beide bedrijven dienen ,,zo snel mogelijk'' een aanvraag in om een einde te maken aan de beursnotering van Ballast.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag overwegend omhoog. In Tokio eindigde de Nikkei 0,6 procent in de plus na een wisselvallige handelssessie. In Sydney, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekeinde, klom de All Ordinaries 1,2 procent.

De aandelenbeurzen in New York en Europa sloten maandag met kleine verliezen. De verdere daling van de olieprijs zette de handel onder druk. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 17.528,27 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2056,50 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,2 procent omlaag, naar 5040,98 punten.

Slotstanden maandag

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een verlies van 0,8 procent op 440,49 punten. De MidKap daalde 0,4 procent naar 690,66 punten. De DAX in Frankfurt zakte 0,7 procent en de CAC 40 in Parijs verloor 1 procent. De beurs in Londen was maandag nog gesloten.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,0965 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 36,99 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 36,77 dollar per vat.