Nieuws/Financieel
466113
Financieel

Republikeinse top weegt terugkeer goudstandaard

Amsterdam - Fysiek goud - de glimmende teleurstelling van 2015 - kan beleggers komend jaar nog gaan verrassen. Niet alleen vanwege de groeiende vraag vanuit China. Amerikaanse presidentskandidaten bij de Republikeinen spreken openlijk over terugkeer naar de goudstandaard.

Die standaard met vaste wisselkoersen lieten de Verenigde Staten in 1971 los. Onder de Republikeinen die nu zeggen terug te willen naar de goudstandaard is presidentskandidaat Ted Cruz. Hij behoort tot de belangrijkste kanshebbers voor de nominatie bij de Republikeinen.

Stabiel

Sterker: in Iowa, de eerste staat waar de voorverkiezingen worden gehouden, bleek deze week dat een groep sympathisanten bereid is $1 miljoen te steken in ondersteuning van Cruz' campagne.

,,Wat de Federal Reserve moet doen is ons geld verbinden aan een stabiel niveau van goud", aldus presidentskandidaat Cruz tijdens een bijeenkomst.

Baren goud

Ook Trump heeft sinds maart dit jaar de waarde van goud als vastgeklonken ijkpunt voor de dollar genoemd, zoals er 'ook niet gerommeld wordt met het aantal minuten in een uur'.

De waarde van geld werd tot 1971 een-op-een gedekt door baren goud in de kluizen van de overheid of de centrale banken. Hardcore Republikeinen willen met de goudstandaard de Amerikaanse overheid disciplineren: niet langer kan de overheid dan nog de geldpers aanzetten om tekorten snel op te vangen. Gaat de overheid met zijn uitgaven financieel over de schreef, dan verdwijnt in korte tijd de goudvoorraad.

Vietnam-oorlog

De VS kenden de goudstandaard tot 1971. Iedereen kon overal een bepaalde hoeveelheid dollars tegen goud inruilen.

Onder meer de stijgende kosten voor de Vietnam-oorlog maakten dat president Nixon de koppeling losliet en de dollar zonder harde waarde liet. Dit leidde tot een enorme ongedekte kredietverstrekking.

Het loslaten van de goudstandaard had grote consequenties voor de dollar. Destijds verloor de wereld zijn vertrouwen in de dollar en de prijzen van grondstoffen stegen. Daarop ontstond een golf van inflatie.

Slecht idee

Nederland had een goudstandaard vanaf 1871, maar liet die - eveneens vanwege oorlog - in 1914 net als Engeland, Frankrijk en Duitsland los om meer geld te kunnen drukken en zijn oorlogsindustrie te financieren en de enorme inflatie op te vangen.

Met de Bretton Woods-conferentie van 1944 keerden met 44 landen ook de VS terug naar een systeem van vaste wisselkoersen. Om die dus in 1971 weer te verlaten.

'Goudvissenstandaard'

Het idee van de presidentskandidaat Cruz is overigens slecht ontvangen. De Universiteit van Chicago polste veertig monetair economen over het effect van een nieuwe goudstandaard en het effect op overheidsbestedingen.

Op de vraag of die koppeling van goud aan de dollar de levensstandaard van Amerikanen zou verbeteren, antwoordden alle economen ontkennend. Econoom David Blanchflower (University Dartmouth) noemde het logischer om naar de 'goudvissenstandaard' over te gaan. Al het relevante financiële nieuws elke ochtend gratis in je mail? Meld hier aan