Nieuws/Financieel
466259
Financieel

Nikkei begint laatste week met winst

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst aan de laatste week van het jaar begonnen. Een herstel van de olieprijzen zorgde voor enige kooplust onder beleggers. De koerswinsten bleven echter beperkt door een sterker dan verwachte daling van de Japanse industriële productie. De Nikkei eindigde 0,6 procent hoger op 18.873,35 punten.

Bij de bedrijven stond Sharp in de belangstelling. Het aandeel steeg ruim 7 procent op mediaberichten dat het Taiwanese Hon Hai Precision Industry een bod van 300 miljard yen (2,3 miljard euro) heeft uitgebracht op het geplaagde Japanse elektronicabedrijf. Detailhandelsconcern Fast Retailing zakte 1,3 procent, nadat was gebleken dat de winkelverkopen in Japan in november met 1 procent zijn afgenomen. De daling was sterker dan verwacht.

Elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters overwegend omlaag. De Kospi in Seoul zakte 1,3 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 1 procent. De Shanghai Composite in China stond tussentijds 1,5 procent lager. De beurs in Australië bleef vanwege de viering van Kersmis nog gesloten.