Nieuws/Financieel
467563
Financieel

Uitslag DFT Financieel Product van het Jaar

Crowdfunding met een missie

Rotterdam - Geld lenen daar waar het de meeste impact heeft. Die insteek levert het Rotterdamse crowdfundingplatform Lendahand de eerste prijs op van DFT Financieel Product van het Jaar. „Een geweldige steun in de rug”, reageert oprichter Peter Heijen.

Inmiddels lenen duizend beleggers via Lendahand geld aan vijfhonderd projecten, aan ondernemers in vijf opkomende landen waaronder Ghana en Mongolië. Heijen: „Volgend jaar zitten we in 13 landen. Dit jaar hebben we €3,4 miljoen uitgeleend, volgend jaar wordt dat €12 miljoen. In 2018 mikken we op €120 miljoen.”

De aanvraag voor een AFM-vergunning – een pad dat inmiddels meer crowdfunders inslaan – is ingediend, zodat de (internationale) groeiambitie ook verwezenlijkt kan worden.

De jury van DFT Financieel Product van het Jaar is gecharmeerd van het lage minimale inlegbedrag: vanaf €50. Daarmee is impactbeleggen niet langer voorbehouden aan institutionele beleggers alleen. Jurylid Reinout van der Heijden: „Je ziet de ondernemers bij wie het geld terechtkomt. Dat maakt het persoonlijker dan bij een microkredietfonds.”

De ondernemers worden geselecteerd door een lokale partner van Lendahand, een financiële instelling met jarenlange ervaring in het land. Deze instelling dekt ook het risico van wanbetaling door de ondernemer af. „Dan is het uiteindelijke rendement van 3 of 4% per jaar voor de belegger helemaal niet slecht”, aldus Van der Heijden. De hoogte van de rente hangt af van het door de particulier gekozen mandje projecten. Doorslaggevend daarbij zijn de grootte van de lening en de looptijd.

Lendahand richt zich op mesokrediet, op leningen aan mkb’ers die te groot zijn voor microkrediet maar te klein om interessant te zijn voor grote banken. Oprichter Heijen: „Leningen aan het mkb zijn een prima manier om de lokale economie te ondersteunen. Met eigen ogen heb ik in Bangladesh gezien hoe belangrijk ondernemerschap is voor het verbeteren van levensomstandigheden.”

Máxima

Ook de Prinses Máxima-obligaties, het maandproduct van november, kon bij de jury op veel sympathie rekenen. Beleggers financieren daarbij een centrum voor zorg en research voor kinderen met kanker. De rente op de obligatie schenken ze terug, waarmee er een fiscaal rendement van maximaal 2,6% kan worden behaald.

Juryvoorzitter Jaap van Duijn: ,,Het risico is laag. Ik zie dit project niet snel mislukken. Maar je kunt voor een goed doel als dit natuurlijk ook simpelweg geld doneren.” Over het rendement, gebaseerd op de fiscale aftrek van giften, is de jury iets minder enthousiast. Jurylid Anne Gram: ,,Het is een heel goed doel, daar kun je niet tegen zijn. Maar ik heb als belegger weinig op met fiscale constructies.”

Het rendement is daarmee gevoelig voor mogelijke, toekomstige fiscale wijzigingen in de giftenaftrek, zo vreest de jury. Bouter denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. ,,Dit is een prima alternatief voor een rentedeposito. Als je een maatschappelijk rendement wilt, plus fiscale aftrek, dan zou ik dit aanraden.”

Kosten

De rest van de selectie voor Product van het Jaar betrof vooral beleggingsfondsen met een actieve strategie. Kosten blijven daarbij een uitdaging, ook bij goede beleggingsresultaten, stelt Van Duijn. „Kosten ken je, het rendement moet je maar afwachten”, is de gedeelde mening aan de jurytafel.

Ook het Invesco Pan European Structured Equity Fund heeft stevige kosten. De goede prestatie van het fonds in magere beursjaren maakt echter indruk. „In 2011 had het fonds een redelijk resultaat. Terwijl het toch een lastig jaar was voor Europese aandelen”, stelt Van der Heijden. „Ze hebben mooie defensieve aandelen in portefeuille”, vult Beijersbergen aan.

Benchmark

Achterblijven bij de benchmark (de index die het marktgemiddelde weerspiegelt) en toch hoge kosten rekenen, is voor de jury vloeken in de kerk. Vaak hangen beide samen. Het Jupiter Global European Growth Fund maakt de hoge kosten echter goed met goede rendementen. Van der Heijden: „Ik zie meer plussen dan minnen. Een van de mooiste fondsen in de selectie.”

Gram heeft er ook een verklaring voor: „De tien grootste posities van het fonds zijn anders dan die van de benchmark. Dat zien we graag.”