468555
Financieel

Stunt met meldpunt leegstand

Amsterdam - Om het taboe over leegstand in kantoren te doorbreken, opent vastgoedbelegger Annexum donderdag online een speciaal meldpunt. Dat zegt directievoorzitter Huib Boissevain van Annexxum, tevens oprichter van FlexOffiz, een makelaar in flexibele kantoorruimte.

Het meldpunt van Boissevain is volgens hem meer dan een handige stunt om meer opdrachten binnen te halen. De Amsterdamse vastgoedondernemer wil ook een taboe doorbreken: "Eigenaren en huurders praten niet graag over leegstand, omdat ze daarmee impliciet erkennen dat hun business is gekrompen. Daarmee wil niemand in de krant."

Van de Nederlandse kantoren staat ongeveer 18% leeg, zegt Boissevain. In een vergelijkbaar percentage van het totaal aantal kantoormeters is sprake van 'verborgen leegstand', zegt de Annexum-directeur. Dat zijn leegstaande etages of vleugels in kantoren die verder nog gewoon in gebruik zijn door een huurder.

Boissevain lacht om de term 'verborgen'. "Iedere financieel directeur weet maar al te goed dat hij te veel meters huurt, want dat kost geld. Maar wat ze vaak niet weten is dat je met wat kleine aanpassingen die ruimte eenvoudig weer kunt onderverhuren."

Vanzelfsprekend wil Annexxum, dat een belegd vermogen heeft van bijna €1 miljard, daar graag bij helpen, zegt Boissevain. Huurders en eigenaren kunnen zich aanmelden op de website meldpunt-leegstand.nl.