Nieuws/Financieel
470297977
Financieel

Wall Street kleurt groen

New York - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag halverwege de sessie op winst. Dat de Federal Reserve een dag eerder de deur op een kier zette voor eventuele renteverlagingen later dit jaar zorgde, net als op de beurzen in Azië en Europa, voor optimisme. Verder blijven oplopende spanningen tussen de VS en Iran boven de markten hangen. Zakelijke berichtenapp Slack beleefde zijn beursdebuut.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 26.669 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2945 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,5 procent aan tot 8031 punten.

Beursdebutant Slack noteerde 60 procent hoger. De zakelijke berichtendienst is populair bij veel bedrijven en is op de beurs terechtgekomen via een zogeheten direct listing. Bij die methode, waar Spotify eerder ook gebruik van maakte, worden geen nieuwe aandelen door banken in de markt gezet. In plaats daarvan kunnen de bestaande aandeelhouders door de nieuwe notering hun aandelen te gelde maken.

Oracle

Boeing won 1 procent. De vliegtuigmaker is naar eigen zeggen met meerdere luchtvaartmaatschappijen in gesprek over bestellingen voor de 737 MAX. Eerder deze week bestelde British Airways-moeder IAG 200 stuks van het aan de ketting gelegde toestel. Dat was de eerste bestelling sinds een fatale crash met een Ethiopian Airways-vliegtuig eerder dit jaar.

Oracle won 7,8 procent na kwartaalcijfers. Met name de vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen in goede aarde. Cijfers van supermarktketen Kroger (min 2,5 procent) vielen minder in de smaak. Cruisebedrijf Carnival verloor bijna 9 procent na een winstwaarschuwing, als gevolg van een plotseling verbod op cruises naar Cuba door de regering-Trump.

Olive Garden

Restaurantbedrijf Darden, vooral bekend van de keten Olive Garden, won 1,7 procent na cijfers. Het bedrijf maakte meer winst op een vergelijkbare omzet.

De olieprijzen zaten in de lift na het nieuws dat Iran een Amerikaanse 'spion-drone' heeft neergeschoten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 5,4 procent tot 56,67 dollar. Brentolie werd 3,9 procent duurder op 64,21 dollar per vat. De euro was 1,1295 dollar waard, tegen 1,1275 dollar bij het slot in Europa.