Nieuws/Financieel
470760
Financieel

Zussen maken soepele sprong

REEUWIJK - Toen Femke Woerdman en haar zusje Lotte in 2006 de kans kregen om SA Tradehouse, importeur en distributeur van voedselspecialiteiten, over te nemen omdat de eigenaar naar Zuid-Afrika emigreerde, twijfelden zij geen moment. "We komen uit een ondernemersfamilie en onze vader zei altijd: als je ooit de kans krijgt om een eigen bedrijf te starten, doe dat dan, er is niets leukers dan je eigen zaak runnen."

Inmiddels is Lotte met haar gezin naar San Francisco geëmigreerd en runt Femke de zaak sinds vier jaar met een ander zusje, Noor. "We hebben nóg een zus: Marloes, maar die is rechter dus die zullen we niet zo snel binnen het bedrijf verwelkomen", lacht Femke. "Hoewel zij en haar man wel regelmatig ons magazijn leegroven, aangezien ze erg van lekker eten houden."

Femke en Noor leveren met hun bedrijf 'lekkere producten' zoals bijzondere olijfolies, kruiden en cake toppings, aan groothandels, supermarkten, restaurants en (kook)winkels. Dat gaat goed. "Toen we begonnen was het echt een sprong in het diepe", vertelt Femke. "We hebben heel veel moeten leren over invoerrechten, magazijnbeheer, boekhouding en hoe je een container zo efficiënt mogelijk vult", lacht ze. "Maar inmiddels kent het wereldje geen geheimen meer voor ons en gelukkig hebben we vooral goede ervaringen. Onze leveranciers zijn ook bijna allemaal familiebedrijven en ik heb toch het gevoel dat die vaak net dat beetje extra bij hun bedrijf betrokken zijn en je niet zo snel zullen bedriegen."

Het samenwerken tussen de zusjes verloopt soepel. "We vergaderen eigenlijk nooit. We zitten naast elkaar te werken en bespreken alles gewoon tussen de bedrijven door", aldus Femke. "Dat is denk ik ook wel het voordeel van met familie werken: je voelt elkaar zo goed aan dat je vaak aan een half woord al genoeg hebt." Bij de familie Woerdman weten ze de zaken ook goed van elkaar te scheiden. "In onze vrije tijd hebben we het eigenlijk nooit over werk. We kunnen het heel goed loslaten als ik er zo over nadenk. Na werktijd zijn we gewoon zussen."