Nieuws/Financieel
471496
Financieel

Beurzen veren op na banengroei in VS

AMSTERDAM - Het aantal banen in de Verenigde Staten is in november in een lager tempo gegroeid dan in oktober. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid. In reactie veerden de grote beurzen op Wall Street met 2% winst op.

Afgelopen maand nam het aantal banen in de VS (exclusief de agrarische sector) toe met 211.000 stuks. Economen hadden vooraf op 200.000 nieuwe banen gerekend.

In oktober bedroeg de groei nog 298.000 nieuwe banen, een opwaartse bijstelling van de oorspronkelijk gemelde groei van 271.000, terwijl er in september 145.000 banen bijkwamen.

Het werkloosheidspercentage bleef ongewijzigd op 5,0% van de beroepsbevolking.

De banengroei van de afgelopen maand was bijna volledig te danken aan het bedrijfsleven. Daar konden 197.000 arbeidskrachten extra aan het werk worden gezet. Dat is het laagste niveau in ruim zeven jaar.

Het banenrapport is een belangrijke graadmeter voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Alom wordt verwacht dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken op 16 december besluit de rente in 's werelds grootste economie voor het eerst in bijna tien jaar te verhogen. Zeker omdat Fed-president Janet Yellen de afgelopen dagen herhaaldelijk heeft aangegeven dat de Amerikaans economie daar klaar voor is.