Nieuws/Financieel
471502
Financieel

Banencijfer sterkt vertrouwen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november stevig blijven groeien en dat sterkt het vertrouwen van beleggers in 's werelds grootste economie. De beurzen op Wall Street herstelden vrijdag sterk van de flinke koersval van een dag eerder.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, eindigde 2,1 procent hoger op 17.847,63 punten. De bredere S&P 500 steeg eveneens 2,1 procent tot 2091,69 punten. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 2,1 procent bij en sloot op 5142,27 punten.

Uit overheidscijfers bleek dat er afgelopen maand in de VS meer banen bij zijn gekomen dan economen hadden voorzien. De werkloosheid bleef stabiel op 5 procent, het laagste niveau in zeven jaar. Daarmee komt de eerste renteverhoging sinds jaren door de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, weer een stap dichterbij.

Apple

Alle dertig hoofdfondsen in New York sloten met winst. Technologieconcern Apple was lijstaanvoerder met een winst van 3,3 procent, op de voet gevolgd door concurrent Microsoft die er 3,2 procent bijkreeg. De bank JPMorgan Chase werd eveneens 3,2 procent meer waard.

Voor oliefondsen waren zulke winsten niet weggelegd. Chevron en ExxonMobil moesten het stellen met plusjes onder de 1 procent en bungelden daarmee onderaan de Dow. Het oliekartel OPEC heeft vrijdag geen overeenstemming bereikt over een productiebeperking, wat de olieprijzen flink onder druk zette.

Euro

Bij de kleinere fondsen was cosmeticaproducent Avon Products een opvallende uitschieter. Het in zwaar weer verkerende bedrijf zou in de belangstelling staan van een investeerder en werd bijna 6 procent meer waard. De producent van medische apparaten Cooper Cos verloor meer dan 8 procent na een winstwaarschuwing.

De euro was 1,0870 dollar waard, tegen 1,0880 dollar aan het einde van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 40,11 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper en werd verhandeld voor 43,15 dollar per vat van 159 liter.