Nieuws/Financieel
471554
Financieel

OPEC beperkt productie niet, olie zakt onder $40

De OPEC beperkt zijn productie van olie niet. In reactie op dit bericht vrijdagmiddag zakte de olieprijs ruim 3% en WTI kwam onder de $40 per vat uit.

De markt zocht naar richting tijdens deze OPEC-vergadering. De OPEC is goed voor 40% van de wereldproductie.

Veel landen voerden de druk op bij Saoedi-Arabië om, bij de sinds vorig jaar van $107 per vat gezakte olieprijs tot productiebeperking over te gaan. Daarvan is nu de facto afgezien.

Formeel werd de productie vrijdagmiddag verhoogd, van 30 naar 31,57 miljoen vaten per dag. Maar volgens oliespecialisten is de aangekondigde vernieuwing eigenlijk al de dagproductie.

Medewerking bleef uit

De Saoedi's hadden vooraf gemeld bereid te zijn de oliekraan dichter te draaien als grote OPEC-leden als Irak en Iran bereid zouden zijn om samen op te trekken en als niet-OPEC leden zoals Rusland zouden meedoen. De belangen van de verschillende leden die tegen Saoedi-Arabië wilden optrekken, om de prijs te laten stijgen, liepen erg uiteen.

Kort ervoor kwam het Amerikaanse banenrapport naar buiten. Dat bleef met 211.000 nieuwe banen licht boven de gemiddelde verwachting van economen.

Klap voor beurzen

In reactie noteerden de Amerikaanse futures fors lager. De opening van de Dow Jones zou op basis daarvan 1,5% lager zijn. Direct na het banencijfer en de OPEC-mededeling ging de goudprijs met 1% terug.

Volg hier de invloed op de beurzen