Nieuws/Financieel
471560
Financieel

Goud-rebound?

De goudprijs is vaak een graadmeter voor paniek en geeft een indicatie van de kracht van de Amerikaanse dollar. Met scherpe bewegingen in aandelen en valutamarkten afgelopen week op zak kijken we naar het gedrag op de goudmarkt. Is er paniek? Wordt goud massaal gekocht?

Om geen onnodige cliffhangers te forceren: het antwoord is 'nee'. Direct gevold door de toevoeging: 'nog niet tenminste'. De eerste van de laatste twee mogelijk schokkende acties voor 2015 zit er op. De ECB heeft gesproken en is nog bezig uit te leggen wie het fout ziet. De markt of zij? De verlaging van de rente zou volgens de markt te weinig zijn en volgens de ECB was de verwachting overdreven en onnodig hooggespannen. Want, het gaat goed zo. De letterlijke tekst van Mario was dan ook: "We doen niet meer omdat het goed gaat, we doen wat nodig is." Op zich geen slechte tekst, zou je zeggen, maar de teleurstelling is er gewoon. Een beetje wat verwende kinderen met Sinterklaas kunnen hebben.

Tussendoor vordert het aftellen naar het Fed-moment, waarbij Janet Yellen alvast wat tipjes van de sluier oplicht. Macrocijfers duidend op een sterke economische ontwikkeling druppelen binnen. Navenant zien we beweging in EUR/USD. Een knal naar bijna $1,10 werd gestart en in mum van tijd afgelegd deze week. Onder invloed van een zogeheten short squeeze holden 'short-dekkers' achter elkaar aan, is de gedachte daarbij. Aandelen en euro-obligaties vertoonden soortgelijke haastige spoed, die zelden goed is.

De vraag rijst dan al gauw: "Is er al paniek?" Dat meten we af aan de goudprijs, die al tijden in het verdomhoekje zit. Enige vorm van koopgedrag daarin vanuit de de correlatie met de EUR/USD zou suggereren dat de goudprijs ook keihard gestegen moet zijn afgelopen week.

( Klik hier voor een vergroting)

Gek genoeg is het antwoord er geen sprake van koopgedrag. Koersen staan nog steeds op één van de laagste niveaus van de afgelopen jaren en behoudens het afremmen van de daling is er nog niets gebeurd dat in relatie gebracht kan worden met de spike in EUR/USD van $1,05 naar $1,10 of met een 4 à 5%-daling in Europese aandelen. Dood als een pier zoals dat heet, maar er dreigt wel iets.

De daling is afgeremd bij het 'oversold' raken van de RSI (paarse ellips) Tijdens dit afremmen is de trend in de RSI geslecht (paarse dalende lijn). Tot slot van de analyse: de RSI maakt hogere bodems en de koersen niet (paarse stijgende lijn). Dit tezamen geeft aan dat de goudprijs aan een correctie toe is na de sterke daling van de afgelopen maand. Dit valt in het langetermijnbeeld dat zich zo aftekent.

( Klik hier voor een vergroting)

Bedenk hierbij overigens dat goudkoersen van $1050 correspondeerden met $1,05 in EUR/USD. Nu is de huidige stand van $1070 te vergelijken met $1,09+ in EUR/USD. Als dit dan een verzwakking van de dollar zou inhouden dan zou óf EUR/USD $1,07 of lager moeten staan óf goud tegen de $1100 aan moeten noteren. Nu dit niet het geval is kunnen we vaststellen dat de markten niet meer en niet minder dan het overprijzen van de Europese rentedaling hebben gecorrigeerd. Voor de goudprijs betekent dit in feite nog niets.

De oranje rechthoek is de uitsnede die als eerste grafiek is gebruikt. Nu nemen we afstand en zien dat de grote downtrend steun biedt en een verdere sterke daling tegenwerkt. Er zal eerst gecorrigeerd moeten worden en dat kan op twee manieren. Ofwel door zijwaarts te bewegen in de komende maanden, ofwel door omhoog te gaan. De trigger voor het tweede scenario van een stijging bevindt zich op $1080. Daarboven geldt dat de koersen een verdere correctie naar de $1100-1120 zone kunnen maken teneinde de daling voor 38,2 of 50% te corrigeren (zie eerste grafiek). Dat zou de koersontwikkeling van goud overigens meer in lijn met die van EUR/USD brengen. Indien en wanneer dat zover is denk ik dat we daar een TradeIdee aan zullen wijden (volg hiervoor @TradeIdee). Prettig weekend voor nu.