Nieuws/Financieel
471668
Financieel

Moody’s zet mes in grondstoffen

Amsterdam - Bedrijven in olie, gas, mijnbouw en metaalverwerking wachten komend jaar talloze afwaarderingen. Beleggers die met bedrijfsobligaties enige opbrengsten zochten, zullen zware verliezen tegemoet zien.

Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar Moody's. Bedrijven actief in grondstoffen hebben samen voor $2 biljoen aan obligaties uitgezet in de markt sinds 2010.

Junkstatus

De meeste van die bedrijfsleningen hebben de waardering high hield, voor veel risico's, tot de zeer risicovolle junk bond meegekregen. Nu de prijzen van olie tot koper en ijzererts onderuit gaat door ingezakte vraag vanuit grote landen.

Daarnaast zijn er grote voorraden in de meeste grondstoffen en overproductie in sectoren als olie, de steenkoolwinning en staal.

Drama olie

Beleggers die specifiek in grondstoffen beleggen zullen daardoor bovenmatig in hun rendement worden geraakt, waarschuwt Moody's.

De neerwaartse trend in prijzen wijst er bovendien op dat liquiditeit van beleggers uit de markt stroomt. Het gevaar is volgens de kredietbeoordelaar dat die in hun jacht op zoek gaan naar steeds risicovollere investeringen in derivaten.

Negatief vooruitzicht

Moody's zet steeds meer bedrijven op een negatieve outlook. Voor komend jaar voorspelt het instituut dat wereldwijd 34% van alle bedrijven in aanmerking dreigt te komen voor een afwaardering of een negatieve outlook.

Bij de junk bonds, beleggingen met een verondersteld hoog rendement bij een zeer hoog risico, domineren de Amerikaanse olie- en gasbedrijven. Dat is vooral in gang gezet door de daling van de olieprijs, van $107 vorig jaar naar $41 voor een vat WTI-olie woensdag.