Nieuws/Financieel
471725
Financieel

Bakker ziet brood in Afrika

Amsterdam - De Keniaanse David Wagura komt binnenkort zes weken lang naar Amsterdam om bij Bbrood de fijne kneepjes van het bakkersvak te leren. Wagura wordt hoofdbakker in het nieuwste filiaal van dit Nederlandse bedrijf in Nairobi.

De bouw is daar nu in volle gang en de winkel gaat, als alles goed verloopt, in maart open. Renee Pater komt uit een bakkersfamilie (vierde generatie) en richtte Bbrood op. Na zeven jaar zijn er zeven filialen in de hoofdstad, vier in Oeganda en twee in Rwanda, met in totaal zo'n 175 werknemers. "In Oeganda en Rwanda was er alleen maar zoet witbrood. Voor bruinbrood moest er wel een markt zijn, dacht ik. In Kenia werd al wel bruinbrood verkocht, maar nog nauwelijks zuurdesem, dus ook daar gaan we iets nieuws brengen. We gaan het promoten door uit te delen op beurzen, internationale scholen en bij sportwedstrijden. Je kan er wel over vertellen, maar dit moet je echt proeven." Over de Afrikaanse toonbanken gaan stokbroden, appeltaart en muffin, maar ook kippenpasteien en samosa's.

Bbrood opende in Oeganda in 2011 en in Rwanda in 2013. Winst draait het bedrijf er nog niet. "Je wordt elke keer weer met iets anders geconfronteerd. Nu is dat de dollarkoers, waardoor de prijzen van grondstoffen en huren omhooggaan. Ook is er niet altijd elektriciteit en stelen veel personeelsleden in Oeganda geld en ingrediënten." In de hoofdstad Kampala sloot laatst een hele supermarkt waar een Bbrood-winkeltje in zat, omdat de eigenaar de huur niet had betaald. "Dat is ook echt Afrika." Toch is Pater vol goede moed. Als Kenia eenmaal loopt en de zaken ook in de andere landen goed gaan, wil Pater verder uitbreiden in Oost-Afrika. "In Ethiopië, Tanzania en Burundi zie ik ook veel mogelijkheden. En ik ben pas 32, dus ik heb genoeg tijd om het zelf uit te rollen."

David Wagura runt straks het filiaal in Nairobi, in Nederland is Paters vrouw Lotte een van de hoofdbakkers. "Toen ik haar leerde kennen, werkte zij in de zorg. Op een gegeven moment is ze in het bedrijf gerold. Daar ontkom je niet aan in onze familie", vertelt Pater lachend. "Lotte begon met verkopen, maar ging een jaar geleden het vak leren. Ze heeft zich er helemaal in ondergedompeld en gaat nu al naar Afrika om te vertellen hoe het bakken daar beter kan."