Nieuws/Financieel
471792
Financieel

'ECB-tegenvaller dreunt na op beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag naar verwachting met verlies. Ook elders in Europa zullen de effectenmarkten verder wegzakken na de koersval van een dag eerder. De tegenvallende aanvullende steunmaatregelen die ECB-president Mario Draghi donderdag ontvouwde, blijven de stemming onder druk zetten.

,,De beurzen lijken verder omlaag te gaan. Het tegenvallende steunpakket van de ECB dreunt nog na en zorgt voor onzekerheid onder beleggers", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. Vrijdag kunnen de vergadering van het oliekartel OPEC en het belangrijke Amerikaanse banenrapport nog richting geven aan de handel.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de fabrieksorders in Duitsland in oktober met 1,8 procent zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De stijging was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een plus van 1,2 procent.

Bang & Olufsen

De Deense krant Børsen meldde dat Philips geen interesse heeft in een overname van de Deense fabrikant van luxe televisies Bang & Olufsen (B&O). Onlangs bleek dat B&O verschillende voorstellen heeft gekregen die kunnen leiden tot een formeel bod. Philips is een leverancier van onderdelen van B&O.

ABN AMRO liet weten dat de overtoewijzingsoptie op 28,2 miljoen aandelen van de bank volledig is uitgeoefend. Met de verkoop van de stukken aan banken die de beursgang begeleiden is de opbrengst van de gedeeltelijke beursgang gestegen van 3,3 miljard naar 3,8 miljard euro.

Renteverhoging

Op de beurzen in het Verre Oosten reageerden beleggers vrijdag ook teleurgesteld op de nieuwe stappen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie aan te jagen. In Tokio eindigde de Nikkei 2,2 procent in de min. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,7 procent lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen leden donderdag flinke verliezen. Beleggers verwerkten de uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen, die liet weten dat de Amerikaanse economie bijna krachtig genoeg is om een renteverhoging op te kunnen vangen. De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 17.477,67 punten. De S&P 500 daalde ook 1,4 procent, tot 2049,62 punten en de Nasdaq verloor 1,7 procent tot 5037,53 punten.

Steunpakket ECB

Het tegenvallende steunpakket van de ECB zorgde eerder op de dag al voor zware koersverliezen op de Europese beurzen. De AEX-index in Amsterdam eindigde met een verlies van 3,7 procent op 449,92 punten en de MidKap moest 1,6 procent terug tot 686,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren beide 3,6 procent en in Londen daalde de FTSE 2,3 procent.

De euro was vrijdagochtend 1,0892 dollar waard, tegen 1,0902 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 41,16 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 43,78 dollar per vat.