472031
Financieel

Handelen in aandelen is nu gratis

Amsterdam - In Nederland kunnen beleggers voor het eerst zonder kosten in aandelen handelen. Daar staat tegenover dat ze voor aanvullende diensten moeten betalen.

Woensdag breidde iDealing zijn dienstverlening naar Nederland en België uit. Klanten kunnen gratis handelen in effecten met een notering op de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs. Hoewel beleggers wel voor onder meer real-time koersen, dividendbetalingen en overboekingen moeten betalen, lijken ze goedkoop uit te zijn bij de Britse broker. Directeur Lee Foster Bowman is in ieder geval vol vertrouwen. ,,Ik denk dat we in de komende twee jaar op een marktaandeel van 1 tot 2% zitten."

Sam Hollander van vergelijkingssite Brokertarieven.nl is echter niet overtuigd. ,,Klanten handelen in beginsel buiten de beurs om, waardoor het verschil tussen de bied- en laatprijs behoorlijk kan oplopen.. Hierdoor kunnen ze goedkoper uit zijn bij een broker die wel commissie rekent. Zelf denk ik dat de klanten er beter aan doen de orders via Euronext te laten verlopen, maar dan betalen ze wel een klein bedrag."

Hij ziet meer in het vergelijkbare account dat de Nederlandse broker DeGiro woensdag introduceerde. ,,Dit zou wel eens een gamechanger kunnen worden, vooral omdat de orders bij DeGiro in beginsel wel via Euronext lopen."

Evenals iDealing moet DeGiro het met zijn gratis account vooral van aanvullende diensten hebben. En van rente-inkomsten. Beide brengen klanten die lenen een relatief hoge rente van 4% in rekening.

Een woordvoerder van Nederlands grootste broker BinckBank reageert als volgt: ,,Dat is niet nieuw en houdt ons scherp. Wij kijken voortdurend wat onze klanten willen en hoe wij kunnen leren van onze concurrenten. Binck volgt daarom een strategie van toegevoegde waarde voor beleggers waarmee wij naast een gebruikersvriendelijk stabiel platform ook een uitstekende service bieden waarbij betrouwbaarheid en veiligheid voorop staan. Dit zonder verborgen kosten en zonder verborgen risico's voor klanten.